V Slovenijo prispela velika pošiljka električnih tesel

Foto: Anže Petkovšek Tesla model 3
Foto: Anže Petkovšek Tesla model 3
Tesla je septembra v Sloveniji kraljevala v prodaji električnih vozil. Pri Sekciji za osebna motorna vozila so razkrili, koliko Slovencev je v roke prejelo ključe tesle model 3 in tesle model Y.
Oglej si celoten članek

Velika kriza s polprevodniki se nadaljuje tudi v drugi polovici leta in nič ne kaže, da se bodo stvari v kratkem uredile. Posledično na slovenskem trgu primanjkuje več tisoč novih vozil. Slednja se dražijo, popusti so vse manjši, dražijo pa se tudi rabljeni avtomobili.

V septembru je bilo v Sloveniji prvič registriranih 4127 novih avtomobilov, kar je 313 oziroma vozil manj oziroma 7,5 odstotka manj kot avgusta lani. Tudi na medletni ravni je prodaja novih avtomobilov pri nas v rdečih številkah. Od začetka januarja do konca septembra je bilo prvič registriranih 43.098 novih avtomobilov, kar je 121 manj (-0,28 odstotka) kot v enakem obdobju lani.

Foto: Profimedia Avtomobilski ključi

3.800 evrov Ponekod že bolj priljubljen kot Tesla

Clio spet na prvem mestu

V septembru so se navzgor obrnile registracije pri Renaultu, kjer so kupcem dobavili 648 avtomobilov, na prvih dveh mestih po številu registracij pa sta Renaultova modela clio (304 registracije) in križanec captur (169 registracij). Na drugem mestu po prodaji je bil septembra Volkswagen s 512 registriranimi osebnimi avtomobili, najuspešnejši model je bil križanec T-cross, ki je bil med posameznimi modeli tretji s 115 registriranimi enotami.

Avto Ali avtomobilski proizvajalci zlorabljajo polprevodniško krizo?

Foto: Anže Petkovšek renault clio I feel Slovenia TCe 90

Kljub vsemu letos največ novih registracij med osebnimi avtomobili beležijo pri Volkswagnu (7260), daleč zadaj sta druga Škoda (4848) in tretji Renault (4490). Iz podatkov, ki jih za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi d.o.o., smo izbrskali še dva zanimiva podatka. S septembrom so pri Porscheju presegli številko 100 prodanih avtomobilov. V Sloveniji so jih od začetka leta do zdaj prodali natanko 101. Nizkocenovna dacia sandero, ki je bil najbolje prodajan avtomobil avgusta v Evropski uniji je tudi v Sloveniji med 10 najbolj zaželenimi modeli. Septembra so jih registrirali 70.

Foto: Anže Petkovšek Tesla 3

Avto Tesla v Sloveniji: Janšev tvit ni naključje, pri nas že izbrane štiri lokacije

Tesla model 3 prvi električar

Odlično gre letos tudi Tesli, kjer so skupaj prodali 217 električnih vozil, več so jih prodali le pri Volkswagnu.

Na cesti so bili opazni polni vlačilci z električnimi teslami. Samo septembra je ključe v roke prejelo 39 novopečenih lastnikov tesle model 3, ki je bila po številu registracij avgusta najbolj uspešen električni model pri nas. Šest manj registracij so našteli pri Volkswagnu za model ID.4. Tesla je začela tudi z dobavo svojega SUV-ja model Y. Septembra ga je domov odpeljalo 13 slovenskih kupcev.

Foto: Saša Despot VW ID.4

Prodaja avtomobilov Prodaja avtomobilov: Avgust za zgodovino

Sicer pa je prodaja električnih vozil v prvih devetih mesecih letošnjega leta presegla celoletno prodajo v letu 2020. Septembra je bilo pri nas registriranih 171 100-odstotno električnih vozil, kar je ponovitev najboljšega letošnjega meseca, ki je bila marec. Skupaj je bilo v letu 2021 pri nas registriranih 1108 povsem električnih vozil.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:20 4. Oktober 2021.

    kako so že rekli, če nimate za kruh kruh pa jejte potico.. ja no se ve, enim 100€ dodatka, dugim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.