Avto
5000 ogledov

V Slovenijo prispela velika pošiljka električnih tesel

Tesla 3 Anže Petkovšek Tesla model 3
Tesla je septembra v Sloveniji kraljevala v prodaji električnih vozil. Pri Sekciji za osebna motorna vozila so razkrili, koliko Slovencev je v roke prejelo ključe tesle model 3 in tesle model Y.

Velika kriza s polprevodniki se nadaljuje tudi v drugi polovici leta in nič ne kaže, da se bodo stvari v kratkem uredile. Posledično na slovenskem trgu primanjkuje več tisoč novih vozil. Slednja se dražijo, popusti so vse manjši, dražijo pa se tudi rabljeni avtomobili.

V septembru je bilo v Sloveniji prvič registriranih 4127 novih avtomobilov, kar je 313 oziroma vozil manj oziroma 7,5 odstotka manj kot avgusta lani. Tudi na medletni ravni je prodaja novih avtomobilov pri nas v rdečih številkah. Od začetka januarja do konca septembra je bilo prvič registriranih 43.098 novih avtomobilov, kar je 121 manj (-0,28 odstotka) kot v enakem obdobju lani.

Avtomobilski ključi | Avtor: Profimedia Profimedia

Wuling hongguang 3.800 evrov Avto Ponekod že bolj priljubljen kot Tesla

Clio spet na prvem mestu

V septembru so se navzgor obrnile registracije pri Renaultu, kjer so kupcem dobavili 648 avtomobilov, na prvih dveh mestih po številu registracij pa sta Renaultova modela clio (304 registracije) in križanec captur (169 registracij). Na drugem mestu po prodaji je bil septembra Volkswagen s 512 registriranimi osebnimi avtomobili, najuspešnejši model je bil križanec T-cross, ki je bil med posameznimi modeli tretji s 115 registriranimi enotami.

Prodaja avtomobilov na Kubi Avto Ali avtomobilski proizvajalci zlorabljajo polprevodniško krizo?

renault clio I feel Slovenia TCe 90 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kljub vsemu letos največ novih registracij med osebnimi avtomobili beležijo pri Volkswagnu (7260), daleč zadaj sta druga Škoda (4848) in tretji Renault (4490). Iz podatkov, ki jih za Sekcijo za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi d.o.o., smo izbrskali še dva zanimiva podatka. S septembrom so pri Porscheju presegli številko 100 prodanih avtomobilov. V Sloveniji so jih od začetka leta do zdaj prodali natanko 101. Nizkocenovna dacia sandero, ki je bil najbolje prodajan avtomobil avgusta v Evropski uniji je tudi v Sloveniji med 10 najbolj zaželenimi modeli. Septembra so jih registrirali 70.

Tesla 3 | Avtor: Anže Petkovšek Tesla model 3 Anže Petkovšek

Janez Janša Avto Avto Tesla v Sloveniji: Janšev tvit ni naključje, pri nas že izbrane štiri lokacije

Tesla model 3 prvi električar

Odlično gre letos tudi Tesli, kjer so skupaj prodali 217 električnih vozil, več so jih prodali le pri Volkswagnu.

Na cesti so bili opazni polni vlačilci z električnimi teslami. Samo septembra je ključe v roke prejelo 39 novopečenih lastnikov tesle model 3, ki je bila po številu registracij avgusta najbolj uspešen električni model pri nas. Šest manj registracij so našteli pri Volkswagnu za model ID.4. Tesla je začela tudi z dobavo svojega SUV-ja model Y. Septembra ga je domov odpeljalo 13 slovenskih kupcev.

VW ID.4 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prodaja nakup novih avtov parkiršče Prodaja avtomobilov Avto Prodaja avtomobilov: Avgust za zgodovino

Sicer pa je prodaja električnih vozil v prvih devetih mesecih letošnjega leta presegla celoletno prodajo v letu 2020. Septembra je bilo pri nas registriranih 171 100-odstotno električnih vozil, kar je ponovitev najboljšega letošnjega meseca, ki je bila marec. Skupaj je bilo v letu 2021 pri nas registriranih 1108 povsem električnih vozil.
 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:20 04.oktober 2021.

    kako so že rekli, če nimate za kruh kruh pa jejte potico.. ja no se ve, enim 100€ dodatka, dugim pa 100.000 , kmalu bo več poršejev v sloveniji kot pa meganov..ja mladinci, ne bit nori pa hodit v šole ...prikaži več za programerje, tam je plača samo 2x povprečne slovenske, pa še dodatkov ni.. pejte za dohtarje, delat vam ni treba, mal štrajkate, mal jamrate kolk je dela, pa na 10 koncih vlečete plače in dodatke, ma bo poršče, vila, jahtain eva vaša še predno boste prvega pacinta sploh srečal.