V zapor zaradi prevrtavanja kilometrov

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Moškemu, ki je vrtel nazaj števce kilometrov pri rabljenih vozilih grozi do 30 let zapora.
Oglej si celoten članek

Mednarodno avtomobilsko združenje FIA izpostavlja, da bi moralo biti vsakršno poseganje v kilometre obravnavano, kot prevara, a danes le redke države učinkovito kazensko preganjajo to dejanje. Ne tudi ZDA, kjer tako kot tudi pri nas prevrtavanje kilometrov pri rabljenih vozilih ni nič nenavadnega. 

Po 10 km! Nova corvetta izdihnila po 10 kilometrih

Ameriškemu državljanu Randyju Greenu zaradi prevrtavanja kilometrov grozi kar do 30 let zapora. Oblasti v ameriški zvezni državi Alabama nameravajo narediti konec tovrstnemu početju. Za primer pa namerava služiti prav Green, ki naj bi na 12 rabljenih vozilih, prodanih med leti 2014 in 2016 števec kilometrov nazaj prevrtel v povprečju za kar 200 tisoč kilometrov in tako "čudežno pomladil" vozila in dvignil njihovo vrednost.

Konec za šušmarje Prodajo rabljenih avtov pri nas bodo obrnili na glavo

Oblasti hkrati pozivajo vse, ki so kupili avto od omenjenega prodajalca, naj se jim javijo, saj sumijo, da je bila to stalna praksa prevaranta. Greenu naj bi sodili po v 15 različnih obtožnicah, skupaj pa mu grozi velikanska denarna kazen in do 30 let zapora.

Avto Rabljeni avto, ki je z vsakim dnevom dražji

Slovenija proti goljufom s prevrtenimi števci prvič uvaja kazni, a trenutno zastavljeni sistem razkrivanja deluje kot slepi naboji. 

Mehanik zmajeval Kakšen je motor škode octavie po 700.000 kilometrih

Novi slovenski zakon tako določa, da se z globo 1.000 evrov kaznuje lastnik, če se ugotovi manipulacija kilometrskega števca "z namenom zmanjšanja ali napačnega prikaza prevožene razdalje vozila, če je zanjo vedel". Za pravno osebo je globa 2.000 evrov, za odgovorno osebo pa 400 evrov. Ampak le, " če je zanjo vedela," saj je takšno dodatno dikcijo v zakonu med obravnavo vladnega predloga izsilila poslanska večina v državnem zboru. Pravna ali fizična oseba, ki izvede manipulacijo števca, tvega globo 4.000 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:51 3. November 2018.

    Prevrtan ali prevrten kilometer, v čem je razlika.

  • 16:03 3. November 2018.

    Potem bodo vsi ljubljanski čefurji v čuzi!

  • 12:45 3. November 2018.

    V nemčiji je za vsak prevrten kilometer nazaj kazen 50evrov,pa izračunajte če se splača.To bi morali uvesti tudi pri nas …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.