Avto
8993 ogledov

V zapor zaradi prevrtavanja kilometrov

Števec avtomobila Andrej Leban
Moškemu, ki je vrtel nazaj števce kilometrov pri rabljenih vozilih grozi do 30 let zapora.

Mednarodno avtomobilsko združenje FIA izpostavlja, da bi moralo biti vsakršno poseganje v kilometre obravnavano, kot prevara, a danes le redke države učinkovito kazensko preganjajo to dejanje. Ne tudi ZDA, kjer tako kot tudi pri nas prevrtavanje kilometrov pri rabljenih vozilih ni nič nenavadnega. 

Corvette Po 10 km! Avto Nova corvetta izdihnila po 10 kilometrih

Ameriškemu državljanu Randyju Greenu zaradi prevrtavanja kilometrov grozi kar do 30 let zapora. Oblasti v ameriški zvezni državi Alabama nameravajo narediti konec tovrstnemu početju. Za primer pa namerava služiti prav Green, ki naj bi na 12 rabljenih vozilih, prodanih med leti 2014 in 2016 števec kilometrov nazaj prevrtel v povprečju za kar 200 tisoč kilometrov in tako "čudežno pomladil" vozila in dvignil njihovo vrednost.

Prodaja rabljenih vozil. Konec za šušmarje Avto Prodajo rabljenih avtov pri nas bodo obrnili na glavo

Oblasti hkrati pozivajo vse, ki so kupili avto od omenjenega prodajalca, naj se jim javijo, saj sumijo, da je bila to stalna praksa prevaranta. Greenu naj bi sodili po v 15 različnih obtožnicah, skupaj pa mu grozi velikanska denarna kazen in do 30 let zapora.

Mazda MX-5 Avto Rabljeni avto, ki je z vsakim dnevom dražji

Slovenija proti goljufom s prevrtenimi števci prvič uvaja kazni, a trenutno zastavljeni sistem razkrivanja deluje kot slepi naboji. 

Škoda octavia Mehanik zmajeval Avto Kakšen je motor škode octavie po 700.000 kilometrih

Novi slovenski zakon tako določa, da se z globo 1.000 evrov kaznuje lastnik, če se ugotovi manipulacija kilometrskega števca "z namenom zmanjšanja ali napačnega prikaza prevožene razdalje vozila, če je zanjo vedel". Za pravno osebo je globa 2.000 evrov, za odgovorno osebo pa 400 evrov. Ampak le, " če je zanjo vedela," saj je takšno dodatno dikcijo v zakonu med obravnavo vladnega predloga izsilila poslanska večina v državnem zboru. Pravna ali fizična oseba, ki izvede manipulacijo števca, tvega globo 4.000 evrov.

Komentarjev 6
 • Lavdan 17:51 03.november 2018.

  Prevrtan ali prevrten kilometer, v čem je razlika.

 • Jagijagi1 16:03 03.november 2018.

  Potem bodo vsi ljubljanski čefurji v čuzi!

 • Avatar Garancija
  Garancija 12:45 03.november 2018.

  V nemčiji je za vsak prevrten kilometer nazaj kazen 50evrov,pa izračunajte če se splača.To bi morali uvesti tudi pri nas in to po hitrem postopku