To se zgodi, če zadaj niste pripeti

Foto: IIHS/Youtube
Foto: IIHS/Youtube
Se zadaj v avtu ne pripenjate? Ta video bi vas moral strezniti.
Oglej si celoten članek

Zadnje analize za Slovenijo kažejo, da se na zadnjih sedežih pripneta le okoli dve tretjini odraslih potnikov. Boljši je delež pri otrocih, saj je pripetih devet od desetih otrok.

Kot pišejo na AVP, so na zadnjih sedežih varnostni pasovi resda nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa je to kljub vsemu precejšnja razlika, zaradi katere je pripenjanje smiselno. Strokovnjaki ameriškega inštituta za varnost IIHS pa ob pomoči nazornega videa opozarjajo na dejstvo, ki se ga zadnji potniki premalo zavedajo - nepripet potnik bo lahko s svojo naletno težo v nesreči zlomil hrbtišče prednjega potnika in sopotniku povzročil hude poškodbe, morda celo smrtne. To so dokazali s pomočjo testnih lutk. 

Ali ste vedeli?

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Vsi ustrelijo mimo Zaletavček vsakega preseneti

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.