Avto
3022 ogledov

To se zgodi, če zadaj niste pripeti

IIHS/Youtube
Se zadaj v avtu ne pripenjate? Ta video bi vas moral strezniti.

Zadnje analize za Slovenijo kažejo, da se na zadnjih sedežih pripneta le okoli dve tretjini odraslih potnikov. Boljši je delež pri otrocih, saj je pripetih devet od desetih otrok.

Kot pišejo na AVP, so na zadnjih sedežih varnostni pasovi resda nekoliko manj učinkoviti, saj zmanjšajo tveganje za hude poškodbe in smrtne žrtve le za četrtino, pa je to kljub vsemu precejšnja razlika, zaradi katere je pripenjanje smiselno. Strokovnjaki ameriškega inštituta za varnost IIHS pa ob pomoči nazornega videa opozarjajo na dejstvo, ki se ga zadnji potniki premalo zavedajo - nepripet potnik bo lahko s svojo naletno težo v nesreči zlomil hrbtišče prednjega potnika in sopotniku povzročil hude poškodbe, morda celo smrtne. To so dokazali s pomočjo testnih lutk. 

Ali ste vedeli?

  • Odrasel človek lahko z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h.
  • Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča.
  • Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.
Varnostni pas Vsi ustrelijo mimo Avto Zaletavček vsakega preseneti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.