Slovenija
63 ogledov

Poškodbe, ki bi se jim lahko izognili

Varnostni pas Shutterstock
Samo na Gorenjskem so policisti ob nadzoru zasačili 30 neprivezanih voznikov na sprednjih sedežih in enega potnika na zadnjem. Strokovnjaki poudarjajo, da bi lahko z doslednim pripenjanjem preprečili do 40 odstotkov žrtev.

Samo kranjski policisti so v nadzoru v okviru akcije za večjo rabo varnostnega pasu, ki poteka še do 19. septembra, zabeležili 30 neprivezanih voznikov na sprednjih sedežih in enega potnika na zadnjem.

PREBERITE ŠE: 

V nadzoru, ki se je izvajal v Kranju, je policija ugotovila 49 kršitev. "Varnostnega  pasu  ni  uporabljalo  30  voznikov na sprednjihsedežih  in  en  potnik spredaj, še 18 voznikov pa je vozilo upravljalo med uporabo mobilnega telefona," je pojasnil Bojan Kos s PU Kranj.

Dodal je, da na Gorenjskem varnostnega pasu letos ni uporabljalo približno 10 odstotkov voznikov in potnikov, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah.

Privezani z manjšimi poškodbami

"Utrpeli so različne poškodbe,  obstaja pa velika verjetnost, da pri manjših nesrečah ob uporabi pasov teh sploh nebi bilo," poudarja Kos. "Zato taka nedoslednost, ki jo voznik ali potnik lahko odpravi v vsega nekaj sekundah, zelo vpliva na njihovo zdravje vprimeru  nesreče."

Poudarja, da morajo biti zadrževalni sistemi, ki lahko rešijo življenje, uporabljeni na vseh, tudi najkrajših vožnjah.

Ob trku na naše telo deluje velika sila

Strokovnjaki so ugotovili, da bi lahko vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. 

"Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli deset metrov globoko," navajajo na spletni strani Policije. "Pri večjih hirostih pa ta sila skokovito narašča."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.