Veliko bi jih še vedno živelo

Kar 21 odstotkov vseh nesreč, v katere so udeleženi motoristi, bi lahko preprečili, če bi imeli vsi vozniki motornih koles vgrajen sistem zaviranja ABS, kažejo najnovejši rezultati nemške agencije ADAC.
Oglej si celoten članek

VIDEO: Primer trka motorja v avtomobil

Nadalje je raziskava pokazala, da bi protiblokirni sistem, če bi ga imelo vgrajenega prav vsako motorno kolo, preprečil kar 45 odstotkov nesreč, v katerih bi bilo udeleženo le motorno kolo.

ADAC je do teh ugotovitev prišel na podlagi podrobne preiskave nesreč, v katerih so bili udelženi motoristi, ter na podlagi različnih lastnih simulacij.

Protiblokirni sistem ABS je pri zaviranju v sili za motorista izredno pomemben, saj vozilo zavira z maksimalno močjo, obenem pa sistem prepreči zdrs pnevmatik in padec, ki lahko sledi. Tudi če nesreče ne more preprečiti, se motorno kolo z ABS ustavlja veliko hitreje, zato je tudi hitrost ob trku z oviro ali drugim vozilom precej manjša. To pa velikokrat odloča o preživetju.

ADAC zato poziva vse motoriste, naj varnosti posvetijo veliko pozornosti in naj na različnih treningih vožnje, ki so sicer brezplačno organizirani tudi po Sloveniji, preizkusijo prednosti ABS-sistema. Na vsak način pa naj pri nakupu novega motorja nikakor ne pozabijo na ta zelo pomemben pripomoček.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.