Avto
30 ogledov

Veliko bi jih še vedno živelo

Motor, nesreča Adac/Youtube
Kar 21 odstotkov vseh nesreč, v katere so udeleženi motoristi, bi lahko preprečili, če bi imeli vsi vozniki motornih koles vgrajen sistem zaviranja ABS, kažejo najnovejši rezultati nemške agencije ADAC.

VIDEO: Primer trka motorja v avtomobil

Nadalje je raziskava pokazala, da bi protiblokirni sistem, če bi ga imelo vgrajenega prav vsako motorno kolo, preprečil kar 45 odstotkov nesreč, v katerih bi bilo udeleženo le motorno kolo.

ADAC je do teh ugotovitev prišel na podlagi podrobne preiskave nesreč, v katerih so bili udelženi motoristi, ter na podlagi različnih lastnih simulacij.

Protiblokirni sistem ABS je pri zaviranju v sili za motorista izredno pomemben, saj vozilo zavira z maksimalno močjo, obenem pa sistem prepreči zdrs pnevmatik in padec, ki lahko sledi. Tudi če nesreče ne more preprečiti, se motorno kolo z ABS ustavlja veliko hitreje, zato je tudi hitrost ob trku z oviro ali drugim vozilom precej manjša. To pa velikokrat odloča o preživetju.

ADAC zato poziva vse motoriste, naj varnosti posvetijo veliko pozornosti in naj na različnih treningih vožnje, ki so sicer brezplačno organizirani tudi po Sloveniji, preizkusijo prednosti ABS-sistema. Na vsak način pa naj pri nakupu novega motorja nikakor ne pozabijo na ta zelo pomemben pripomoček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.