Vlada spreminja ceno trenutno najbolj "vročega" dokumenta

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Napovedana višja cena javne listine, ki jo mora do konca leta zamenjati še več kot 300 tisoč državljanov oziroma kar četrtina imetnikov. Raje se podvizajte ...
Oglej si celoten članek

Vozniško dovoljenje z novim letom oziroma natančneje 19. januarja 2023 doživlja veliko spremembo, saj bo takrat prenehala veljavnost vseh tistih, ki so izdane še na starem roza papirnatem obrazcu. Prehodnega obdobja ne bo, ker gre za že iz leta 2006 izvirajoč usklajen dogovor na ravni EU o skupnem prehodu na polikarbonatno kartično obliko. Kdor bo 19. januarja vozil še s starim vozniškim dovoljenjem, bo v prekršku.

Ne "veseli," temveč "nori" december

V naslednjih mesecih, še posebej pa tik pred iztekom roka se obeta hud pritisk na upravne enote. Po aktualnih podatkih ministrstva za infrastrukturo je bilo namreč na dan 26. 6. 2022 v obtoku še vedno kar 354.814 "roza" vozniških dovoljenj. To je okoli četrtina vseh.

Če bi želeli vsi imetniki staro dovoljenje zamenjati v roku do sredine januarja, bi morali v vsakem od naslednjih 28 tednov na upravnih enotah zamenjati skoraj 12.700 dovoljenj tedensko. Zelo verjetno pa bo večina zamudnikov želelo priti do novega dovoljenja šele v zadnjih tednih veljavnosti, zato namesto prazničnega decembra vse kaže na kaos, dolge čakalne dobe in ogromno slabe volje. Pričakovati je, da manjši delež imetnikov dovoljenja ne bo menjal, saj ga vsi ne potrebujejo več. 

Nova cena kartice, skupni strošek za zdaj enak

Vlada se je sicer odločila določiti novo ceno samega obrazca vozniškega dovoljenja. Po predlogu sprememb pravilnika o cenah, ki bo začel veljati s 1. avgustom, vlada predlaga za pet odstotkov višjo ceno. Ta bo po novem 7,75 evra, piše v predlogu.

To je sicer le del skupne cene pri menjavi dovoljenja. Trenutno je celotni strošek izdaje novega vozniškega dovoljenja na upravni enoti 25,44 evra, brez upoštevanja stroška fotografiranja. To pomeni, da se bo v državni proračun samo na rovaš novih vozniških dovoljenj do konca leta nateklo za okoli 7,6 milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 12:27 30. Junij 2022.

    zakaj bom čakal. zato ker mi bo dokument trajal pol leta dlje. in kot drugič, sem pohitel z osebno, pa …

  • 08:30 30. Junij 2022.

    Dobro začenja ptič, vse kar je do zdaj naredil so podražitve.... velik uspeh

  • MK
    08:17 30. Junij 2022.

    LUPI VAS LUPI GOLOB.... ZAHVALITE SE GLUPI VOLILCI

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.