Avto
28843 ogledov

Vlada spreminja ceno trenutno najbolj "vročega" dokumenta

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Napovedana višja cena javne listine, ki jo mora do konca leta zamenjati še več kot 300 tisoč državljanov oziroma kar četrtina imetnikov. Raje se podvizajte ...

Vozniško dovoljenje z novim letom oziroma natančneje 19. januarja 2023 doživlja veliko spremembo, saj bo takrat prenehala veljavnost vseh tistih, ki so izdane še na starem roza papirnatem obrazcu. Prehodnega obdobja ne bo, ker gre za že iz leta 2006 izvirajoč usklajen dogovor na ravni EU o skupnem prehodu na polikarbonatno kartično obliko. Kdor bo 19. januarja vozil še s starim vozniškim dovoljenjem, bo v prekršku.

Ne "veseli," temveč "nori" december

V naslednjih mesecih, še posebej pa tik pred iztekom roka se obeta hud pritisk na upravne enote. Po aktualnih podatkih ministrstva za infrastrukturo je bilo namreč na dan 26. 6. 2022 v obtoku še vedno kar 354.814 "roza" vozniških dovoljenj. To je okoli četrtina vseh.

Če bi želeli vsi imetniki staro dovoljenje zamenjati v roku do sredine januarja, bi morali v vsakem od naslednjih 28 tednov na upravnih enotah zamenjati skoraj 12.700 dovoljenj tedensko. Zelo verjetno pa bo večina zamudnikov želelo priti do novega dovoljenja šele v zadnjih tednih veljavnosti, zato namesto prazničnega decembra vse kaže na kaos, dolge čakalne dobe in ogromno slabe volje. Pričakovati je, da manjši delež imetnikov dovoljenja ne bo menjal, saj ga vsi ne potrebujejo več. 

Nova cena kartice, skupni strošek za zdaj enak

Vlada se je sicer odločila določiti novo ceno samega obrazca vozniškega dovoljenja. Po predlogu sprememb pravilnika o cenah, ki bo začel veljati s 1. avgustom, vlada predlaga za pet odstotkov višjo ceno. Ta bo po novem 7,75 evra, piše v predlogu.

To je sicer le del skupne cene pri menjavi dovoljenja. Trenutno je celotni strošek izdaje novega vozniškega dovoljenja na upravni enoti 25,44 evra, brez upoštevanja stroška fotografiranja. To pomeni, da se bo v državni proračun samo na rovaš novih vozniških dovoljenj do konca leta nateklo za okoli 7,6 milijona evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 12:27 30.junij 2022.

    zakaj bom čakal. zato ker mi bo dokument trajal pol leta dlje. in kot drugič, sem pohitel z osebno, pa sedaj ne vem al je to zadnja varianta, al bom moral še enkrat menjat, ker so neke nedoslednosti. pa ne ...prikaži več spet goloba vlačit po zobeh. nehite no. če bi sds bil na vrhu, bi videli vraga.

  • Luksi 08:30 30.junij 2022.

    Dobro začenja ptič, vse kar je do zdaj naredil so podražitve.... velik uspeh

  • MK 08:17 30.junij 2022.

    LUPI VAS LUPI GOLOB.... ZAHVALITE SE GLUPI VOLILCI