Slovenija
52441 ogledov

Na upravnih enotah se kmalu obeta kaos

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Pred nami sta dve veliki spremembi glede osebnih dokumentov – konec marca začnejo izdajati biometrične osebne izkaznice, takoj v začetku prihodnjega leta pa preneha veljavnost starih roza vozniških izkaznic. Zato se na upravnih enotah letos pripravljajo na velik naval ljudi.

Do konca marca bodo morali obdelati rekordno število vlog za izdajo nove osebne izkaznice

Z 28. marcem letos bomo dobili nove, biometrične osebne izkaznice, ki bodo lahko nadomestile tudi zdravstveno kartico.

Vlada je zaradi te spremembe v času epidemije podaljšala uporabo pretečenih osebnih izkaznic od 29. marca 2020 do 27. marca 2022, če v tem času ni prišlo do spremembe podatkov, navedenih na dokumentu, in fotografija na izkaznici še vedno izkazuje imetnikovo pravo podobo.

Uporaba pretečenih osebnih izkaznic je mogoča zgolj za izkazovanje istovetnosti in državljanstva na območju Republike Slovenije. Prehajanje državne meje s pretečeno osebno izkaznico ni mogoče.
 

Zato se na upravnih enotah že pripravljajo na veliko gnečo, saj bodo morali do konca marca obdelati rekordno število vlog za izdajo nove osebne izkaznice.

Do 19. januarja 2023 imate čas, da zamenjate roza vozniško dovoljenje

Spremembe pa se obetajo tudi na področju vozniških dovoljenj. 19. januar 2023 je rok, ko bodo prenehala veljati stara vozniška dovoljenja na tridelnem roza obrazcu; od takrat naprej bodo veljala samo vozniška dovoljenja, izdana na kartici. Tako morajo do tega datuma vsi, ki imajo vozniško dovoljenje še na starem obrazcu, tega obvezno zamenjati s kartičnim, sicer ne bodo več smeli voziti v prometu. Ob menjavi se vse kategorije in morebitne omejitve avtomatsko prepišejo na novo dovoljenje. 

31. 12. 2021 je bilo v evidenci še 499.870 starih vozniških dovoljenj, od tega je 453.983 dovoljenj, ki so še veljavna in 45.887 dovoljenj, ki jim je že potekla veljavnost, kar pomeni, da bo novo vozniško dovoljenje še letos potrebovalo ogromno število ljudi.

Kadrovsko so okrepili upravne enote, kjer pričakujejo največji naval 

Kako se upravne enote pripravljajo na naval ljudi? Na ministrstvu za javno upravo (MJU) pravijo, da so kadrovsko okrepili vse upravne enote, ki poslujejo v urbanih, gospodarskih in univerzitetnih središčih – skratka vse, kjer pričakujejo največji naval strank. Upravne enote bodo same organizirale delo, da bo zadostilo povpraševanju strank, je pa ta problematika del pogovorov na delovnih srečanjih in sestankih.

173.324 državljanov bo 28. marca brez veljavne osebne izkaznice, zato je pričakovati, da bo v začetku aprila naval na upravne enote ogromen. 

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je imelo v začetku meseca veljaven potni list 653.560 državljanov, veljavno osebno izkaznico pa 1.808.557 državljanov. Do konca leta 2022 bo potekla veljavnost 151.917 potnim listom in 315.064 osebnim izkaznicam. Potek po mesecih je razviden iz tabele.

121.479 državljanov osebne izkaznice, ki jim je potekla že v času izvajanja korona ukrepov, še ni nadomestilo z novo. Podobno velja za potni list 76.605 državljanov. Pričakovano število vlog je zato še višje od podatkov o poteku dokumentov.

Najbolj se bo mudilo 173.324 državljanom, ki ob začetku izdajanja biometričnih osebnih izkaznic ne bodo imeli več veljavne osebne izkaznice.

Še primerjava z lanskim letom: v letu 2021 je potekla veljavnost 244.180 osebnim izkaznicam. Vlogo za novo osebno izkaznico je v lanskem letu vložilo 340.613 državljanov. V letu 2021 je potekla veljavnost 76.892 potnim listom. Vlogo za nov potni list je vložilo 81.799 državljanov.

Če vam osebna izkaznica še velja, je ne bo treba zamenjati z biometrično

V čem se bo nova biometrična osebna izkaznica razlikovala od klasične, kot smo jo uporabljali do zdaj? Nova biometrična osebna izkaznica bo imela čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov (slednje le za državljane, starejše od 12 let).

Čip bo vseboval tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in sredstvi elektronske identifikacije visoke in nizke ravni zanesljivosti (od dopolnjenega 12. leta starosti). Zaradi uvedbe biometričnih osebnih izkaznic pa dosedanjih veljavnih izkaznic ni treba zamenjati – uporabljate jih lahko do poteka njihove veljavnosti. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.

Cena biometrične osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let bo 29,53 evra.

Fotografiranje po novem kar na upravnih enotah

Kot da vse našteto ni dovolj, bodo upravne enote dobile še dodatno nalogo – kmalu bodo morale še fotografirati ljudi za osebne dokumente.

Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da bodo na tak način onemogočali zlorabo fotografij v postopku vložitve vloge. "Ker so identifikacijski dokumentni dobro zaščiteni in jih je zato težko ponarediti ali prenarediti, se tako v Sloveniji, kot v tujini, trend ponarejanja oziroma prenarejanja preusmerja na poskuse zlorab fotografij ob vložitvi vloge. V praksi tako beležimo primere, ko je posameznik pri pristojnem organu poskušal predložiti namesto svoje fotografije, fotografijo druge, podobne osebe, ali pa je predložil prirejeno (morfirano) fotografijo. Če uradna oseba takšne manipulacije ne zazna, posameznik pridobi veljaven uradni identifikacijski dokument, ki ga je izdala država Republika Slovenija, z vsemi zaščitnimi elementi," opozarjajo.

Še vedno se boste lahko fotografirali pri fotografu, a bo ta moral uporabljati posebno aplikacijo

Prvotni osnutek zakona, ki so ga pripravili, je predvideval, da bi bile vse fotografije za izdajo identifikacijskih dokumentov zajete neposredno pri pristojnem organu, razen nekaterih izjem.

A so po usklajevanjih z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) osnutek zakona spremenili na način, ki bo še naprej omogočal, da fotografijo posname fotograf.

Ob tem bo pogoj, da bo fotografija pri fotografu posneta s sistemom e-fotograf. Gre za aplikacijo, ki je v uporabi od leta 2008 in temelji na predhodni prijavi fotografa v sistem e-fotograf s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Na ministrstvu razložijo, da sistem zagotavlja elektronski prenos fotografij od fotografov do varnega centralnega odložišča fotografij, od koder uradna oseba fotografijo za izdelavo dokumenta prevzame neposredno v register v digitalni obliki. "Ko fotograf zajame fotografijo, jo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih avtentikacijskih mehanizmov prenese v centralno odložišče. Centralni sistem preveri ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določi unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku fotograf stranki preda unikatno referenčno številko, ki jo posameznik predloži ob vlogi," pravijo na MNZ.

Dodajajo še, da je zakon trenutno v medresorskem usklajevanju, pri čemer je predvideno upoštevanje možnosti, da se fotografi novosti prilagodijo, in sicer z daljšim prehodnim obdobjem za novost.

nina.sprohar@styria-media.si
 

Komentarjev 28
  • Ruth_Hegwood 09:00 20.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • igorgeus 18:40 18.februar 2022.

    to je vse sigurno samo zaradi naše varnosti...........

  • vzev 18:14 18.februar 2022.

    Zakaj pa so ljudje tako neumni, da čakajo na nove izkaznice, ki bodo po vrhu še dražje. Prej si jo zrihtaš pa je.