Avto
220712 ogledov

Kdor ima še roza vozniško, mora ukrepati

Vozniško dovoljenje Andrej Leban
Natančno leto dni nas loči od prenehanja veljavnosti enega najpomembnejših dokumentov, ki ga ima danes v denarnici še več kot tretjina upravičencev.

19. januarja 2023 je rok, ko bodo prenehala veljati stara vozniška dovoljenja na tridelnem roza obrazcu. Od takrat naprej bodo veljala samo vozniška dovoljenja, izdana na kartici.

Do omenjenega datuma morajo vsi, ki imajo vozniško dovoljenje še na starem obrazcu, tega obvezno zamenjati s kartičnim, sicer ne bodo več smeli voziti v prometu. Ob menjavi se vse kategorije in morebitne omejitve avtomatsko prepišejo na novo dovoljenje. 

Vsak imetnik mora osebno na upravno enoto in tam podati vlogo za podaljšanje, skupaj z ustrezno fotografijo. Ob tem mora dati tudi svoj podpis, kar je tudi razlog, da vloge ni mogoče izpolniti iz naslonjača. Podaljšanje vozniške (brez stroška fotografije) stane 19,14 evra. 

Obeta se kaos

Z menjavo nikar ne odlašajte do zadnjih mesecev ali celo tednov. Po aktualnih podatkih, ki nam jih je poslalo Ministrstvo za infrastrukturo, ima rožnato vozniško še skoraj 454 tisoč voznikov in voznic. Glede na to, da je skupno število vozniških dovoljenj okoli 1,3 milijona, to pomeni, da menjava tega dokumenta čaka kar 35 odstotkov vseh voznikov in voznic! 

"Trenutno se število starih roza vozniških dovoljenj mesečno zmanjša za povprečno 3800 dovoljenj - zamenja za nova, zamenja za tuja ali preneha veljati," pravijo na ministrstvu. Da bi bil prehod na kartična dovoljenja kolikor toliko enakomeren, bi jih morali že zdaj na mesec zamenjati desetkrat več!

"Vrhunec pričakujemo zadnje mesece leta in prvo polovico januarja naslednjega leta," dodajajo na ministrstvu. Takrat se še posebej zaradi vpeljave novih postkovidnih praks na upravnih enotah z obveznim naročanjem obetajo dolge čakalne vrste. Letos bo nadpovprečno veliko Slovencev moralo opraviti menjavo tudi nekaterih drugih osebnih listih, kar bo ustvarilo še dodaten pritisk na državne točke. Med njimi so tisti, ki bodo morali menjati osebne izkaznice. Do konca marca - do takrat je namreč vlada omogočila uporabo pretečnih osebnih izkaznic -, ko se začne izdaja biometričnih izkaznic, bi se jih lahko nabralo do 150 tisoč

Slovenija dovoljenje v obliki kartice izdaja že od leta 2009. Vmes je enkrat že prišlo do podaljšanja roka menjave starih rožnatih dovoljenj. Čez eno leto pa bo prehodnega obdobja nepreklicno konec, saj bodo do takrat zgolj na kartice prešle vse članice EU. Ima pa kartično dovoljenje v primerjavi z "večno" rožnato različico še eno pomembno lastnost - njegova veljavnost je omejena na največ 10 let, potem je treba zaprositi za novega. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • davorin05 16:48 04.maj 2022.

    Naj pošteno podaljšajo rok menjave do izteka pravne veljavnosti obstoječih vozniških dovoljenj ali pa nam naj menjavo dokumentov, ki so še pravno veljavni, opravijo brezplačno.

  • davorin05 16:47 04.maj 2022.

    Torej naj sedanje vozniško dovoljenje, z veljavnostjo do 2050 (uradno potrjeno z žigom UE), zamenjam za neko novo inačico, s precej krajšo (zgolj 10 letno) veljavnostjo in to domislico, s katero bom seveda prikrajšan, nazadnje še celo plačam? To obligacijsko, ...prikaži več pa tudi sicer ne pije vode - po Ustavi RS naj se v že pridobljene pravice sploh ne bi smelo posegati ali kako že? Kdo bi zdaj spet rad celi narod nategnil po dolgem in počez in na tako "inovativen" način polnil državno blagajno?

  • srecnii 12:29 26.januar 2022.

    To je uradni dokument in kot tak bi moral bit veljaven do konca, dokler ga en izgubiš ali se uniči in še to bi moral dobit nadomestnega istega.