Vozimo v avtomobilih nevarne bombe?

Foto: MatijaJanežič
Foto: MatijaJanežič
Z višanjem spomladanskih temperatur se bomo spet soočali tudi z visokimi temperaturami v notranjosti avtomobilov. Nekateri svarijo, da je lahko v tako razgreti notranjosti avtomobila steklenička z razkužilom nevarna ali celo eksplodira. Je to resnica ali mit?
Oglej si celoten članek

Razkužil za roke, ki jih najdemo na vsakem koraku, smo se v zadnjem letu že popolnoma navadili, saj nam pomagajo pri zmanjšanju tveganja za okužbo s covid-19 in drugimi nalezljivimi boleznimi. Marsikdo si ravnanje z razkužili olajša tudi tako, da stekleničko shrani v sovoznikovem predalu ali vdolbini za plastenke svojega avtomobila, kjer je vedno pri roki.

Nov trend Filter, ki vas bo zaščitil pred korono

Foto: MatijaJanežič razkužilo v avtu

Vendar pa naj to ne bi bilo v redu. Predvsem po spletu se širijo svarila, da lahko steklenička z razkužilom v vročem avtomobilu eksplodira. Je to res in bi nas moralo skrbeti, da s seboj v avtomobilih vozimo majhne, a nevarne tempirane bombice? Strokovnjaki pravijo, da je takšen scenarij malo verjeten in skoraj nemogoč.

Ni nevarnosti

Velika večina razkužil za roke sicer vsebuje etilni alkohol, ki hlapi že pri sobni temperaturi. Ker so njegovi hlapi zelo vnetljivi, velja za vnetljivo tekočino, torej je potencialno lahko nevaren. Vendar pa so količine alkohola v steklenički tako majhne, da v razmeroma veliki kabini avtomobila ne more ustvariti eksplozivne zmesi z zrakom in se preprosto porazgubi brez škode.

Foto: MatijaJanežič razkužilo v avtu

In četudi bi bila koncentracija alkoholnih hlapov dovolj visoka za vžig, ta za aktivacijo še vedno potrebuje vir ognja,  ki pa ga v notranjosti avtomobila načeloma ne najdemo. Profesor na fakulteti za globalno javno zdravje na Univerzi New York Jack Caravanos pravi, da bi morali, če bi hoteli, da se vname, vžigalico postaviti tik nad razkužilo z alkoholom in šele potem bi obotavljivo zagorelo.

PRESENEČENJE So rezervne žarnice v avtomobilih sploh še potrebne?

Kaj pa možnost spontanega vžiga? To je nemogoče. Razkužilo na alkoholni bazi naj bi se namreč spontano vžgalo šele pri temperaturi nad 362 stopinjami Celzija, kar pa je malo verjetno. Če bi bil avtomobil iz kakršnegakoli vzroka izpostavljen tako visoki temperaturi, bi bilo bolj verjetno, da bi se na njem že veliko prej vnelo kaj drugega kot pa steklenička z razkužilom.

Foto: MatijaJanežič razkužilo v avtu

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:08 24. Maj 2021.

    no ja pozabil ste na naše modre angele in njihove pojoče travice.. a mislite da vam bofo verjel da ste …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.