Vozniki električnih avtov naredijo več kilometrov od klasičnih

Foto: Anže Petkovšek Električni avto električna polnilnica polnjenje
Foto: Anže Petkovšek Električni avto električna polnilnica polnjenje
Presenetljiva ugotovitev raziskave.
Oglej si celoten članek

Študija o potovalnih navadah voznikov v devetih državah Zahodne in Severne Evrope, med katerimi so vsi največji avtomobilski trgi Nemčija, Francija, Italija in Združeno kraljestvo, kaže na zanimive rezultate glede uporabe avtov. Študijo je naročil Nissan, ki je želel ugotoviti, ali je strah pred premajhnim dosegom z enim polnjenjem še vedno ključen pri (ne)odločitvi za električnega. Podatki temeljijo na voznih navadah pred koronakrizo, sodelovalo je 7.000 voznikov in voznic.

Rezultati kažejo, da povprečen lastnik električnega avta na leto naredi okoli 13.600 kilometrov, kar je 630 kilometrov več kot pa lastnik avta na klasičen bencinski ali dizelski pogon. Največ, več kot 15.000 kilometrov letno z električnimi opravijo Italijani. Nizozemci so drugi, v povprečju prevozijo po 14.800 kilometrov. 

Uporaba odplakne številne mite

Dostopnost polnilne infrastrukture je tista, ki še vedno najbolj omejuje uporabnike, a jih vseeno 69 odstotkov lastnikov električnih meni, da jim trenutna zadostuje.

Na drugi strani pa 56 odstotkov lastnikov klasičnih avtov še vedno izključuje nakup električnega avta, saj je po njihovem električnih polnilnic premalo, enak odstotek pa je tudi prepričanja, da so električni avti predragi v primerjavi z dizelskimi ali bencinskimi modeli.

A kar 70 odstotkov uporabnikov električnih navaja, da je izkušnja z novim pogonom boljša od pričakovanj. Za okoli tretjino vprašanih med lastniki električnih pa so prekratek doseg, dolgi polnilni časi in visoka cena največji neresnični miti, ki obkrožajo električni pogon.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.