Črko L si nadene le desetina

Foto: Andrej Leban TZAVTO, vožnja s spremljevalcem, 22. 01. 2014, foto: Andrej Leban
Vožnja s spremljevalcem ima za mladoletnega voznika veliko koristi, a možnost izkoristi le peščica.
Oglej si celoten članek

Kandidati za vozniški izpit B-kategorije, ki se odločijo za možnost vožnje s spremljevalcem že po dopolnjenem 16. letu, so v prometu glede na "klasične" kandidate v prednosti zaradi več izkušenj, večje samozavesti in manj duševnega pritiska pred glavno izpitno vožnjo, pravi Dejan Letnar, inštruktor AMZS šole vožnje. "Po navadi imajo takšni kandidati že izkušnje v prometu, kot je opravljen izpit kolesa z motorjem, zato imajo že veliko praktičnega znanja."

"Vožnja s spremljevalcem je najvarnejši in najučinkovitejši način pridobivanja izkušenj in oblikovanja pozitivnih stališč do prometne varnosti," pravijo na Agenciji za varnost v prometu (AVP). Raziskave iz tujine kažejo, da imajo takšni mladi vozniki manj prometnih nesreč od tistih, ki šele polnoletni prvič sedejo za volan v javnem prometu. Bolj kot spretnosti namreč pri mladih voznikih štejejo izkušnje in zrelost.

Nevarnost za mladoletne voznike avtomobilov pa je pretirana samozavest po nekaj tisoč prevoženih kilometrih in malo izkušenj v različnih vremenskih razmerah, zato strokovnjaki tudi po uspešno opravljeni izpitni vožnji z 18. letom vztrajajo pri nujnosti dodatnega programa usposabljanja na ustreznih poligonih.

Za policijo so varni

Lani je spremljevalca v evidenčni karton voženj vpisalo 52 odstotkov kandidatov več kot leto prej, vseeno pa je možnost vožnje s spremljevalcem po letu 2006, odkar možnost pri nas obstaja, izkoristilo le 6.400 kandidatov, kar je po podatkih AVP manj kot desetina vseh.

Takšni vozniki so razmeroma varni; policija je lani izrekla le tri globe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 01:41 5. Februar 2014.

    Mladostniki so pri 16 letih ali prej fizično že sposobni upravljati vozila. Tehniko vožnje hitro osvojijo. Če želimo vzgojiti mladi …

  • 01:41 5. Februar 2014.

    Mladostniki so pri 16 letih ali prej fizično že sposobni upravljati vozila. Tehniko vožnje hitro osvojijo. Če želimo vzgojiti mladi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.