Ni bil karamboliran! Pa kaj še!

Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner Foto: Carscan/Tomi Lajner
Kupujete rabljen avtomobil? Tako se lahko prepričate ali je bil v kleparski delavnici?
Oglej si celoten članek

Odkrivanje kleparskih popravil in raznih očem skritih poškodb je z inovativno tehnologijo aktivne termografije postalo preprosteje in cenovno ugodnejše.

PRVO LETO POD NOVIM LASTNIKOM Prodajo rabljenih vozil povečali za petino

Napravo, ki omogoča pogled pod zunanjo plast kože avtomobilov je izdelal Volker Carl iz Nemčije in jo že vrsto let s pridom uporabljajo v proizvodnji avtomobilov, med drugim tudi v tovarni Lamborghini. Uporabno vrednost aktivne termografije, ki zaznava reakcijo površine na toplotne spremembe, pa so opazili tudi v svetu starodobnih vozil. Tam vrednosti redkih avtomobilov segajo v vrtoglave višine, vse pa je odvisno od originalnosti stanja in kakovosti morebitnih popravil. Naprava s tržnim imenom CarScan pokaže različne debeline nanosa barv, ličarskega kita in laka, do varov pločevine in zamenjanih komponent. Menda ni tako dobrega mojstra, da bi to napravo uspešno zavedel.

Foto: Carscan/Tomi Lajner

Avto Cena rabljenih dizlov močno padla

Starodobnik:

Originalnost sestavnih delov je ključni dejavnik pri določanju vrednosti starodobnikov. Popolnoma neinvaziven pregled CarScan je za tovrstne občutljive avtomobile izjemno dobrodošel, kar so potrdili tudi pri reviji Auto Bild Klassik, kjer so napravi podelili priznanje za najboljšo inovacijo leta 2017. 

Foto: Carscan/Tomi Lajner

Kako deluje?

Priprava je povsem mobilna, saj nameščanje na predviden prostor traja dvajset minut, deluje pa tako, da beleži reakcijo materiala na različne oblike segrevanja. Prvo je kratkotrajno segrevanje površine vozila z razdalje približno pol metra, ki se izvaja z bliskavico (stroboskopom). Pri tem termokamera zazna razlike v materialih in debelinah nanosov do globine polovice milimetra (500 mikronov). Druga oblika segrevanja je nekoliko počasnejša z močnimi halogenskimi lučmi za meritve od 500 do 3.000 mikronov. Skupaj torej zazna strukturo do globine treh milimetrov, kar je dovolj za odkrivanje popravil, manipulacij ali drugih nepravilnosti.

Foto: Carscan/Tomi Lajner

Že dolgo preprečuje letalske katastrofe

V letalstvu je kakovost materialov izjemnega pomena, saj se ob silah, ki delujejo na letalo med letom, lahko še najmanjša nepopolnost lahko izkaže za usodno. Princip aktivne termografije je bil zato najprej apliciran prav za natančno pregledovanje letalskih komponent, še posebej lopatic reaktivnih motorjev. Pri proizvodnji komponent za vesoljske polete so uporabili prav tako uporabili znanje, ki so ga razvili pri podjetju Carl Messtechnik. Tam je tovrstni pregled ključen za zagotavljanje kakovosti izdelave posebnih keramičnih plošč, ki vesoljsko plovilo ščitijo pred vročino med vstopom v Zemeljsko atmosfero. 

Avto Kdaj se proda največ rabljenih avtov?

Foto: Carscan/Tomi Lajner

Odkrivanje prevar za 149 evrov

Franjo Radikovič, ki v Sloveniji skrbi za znamko CarScan, pravi, da je njihova rešitev smiselna tudi za tiste, ki kupujejo rabljen avtomobil. "Ob ceni pregleda med 149 in 249 evrov je le ta smiseln za kupce nekoliko dražjih rabljenih vozil. Pri avtomobilu za dvajset tisočakov ali več, se investicija v ta pregled prav gotovo lahko izplača, saj razkrije prav vse morebitne poškodbe in popravila iz preteklosti." Še bolj pa ti pregledi zanimajo zavarovalnice, kjer se vsakodnevno srečujejo z zavarovalniškimi prevarami. Zavarovalnica namreč težko preveri ali je bila odobrena menjava nekega dela izvedena ali pa je bil ta le popravljen. Izplačilo za popravilo in zamenjavo je kajpak precej različno. Ob tem je treba povedati, da velikokrat ne gre le za kozmetične posledice, pač pa je lahko ogrožena tudi varnost. Kot primer je Volker Carl navedel streho BMW-ja M5, ki je izdelana iz karbonskih vlaken. Nadomestni del je seveda zelo drag, a je velikokrat nujen, saj vozilu zagotavlja nujno trdnost. Četudi poškodbe niso vidne na prvi pogled, so lahko prisotne mikro razpoke iz katerih se lahko razvijejo resnejše težave.

Foto: Carscan/Tomi Lajner

Konec za šušmarje Prodajo rabljenih avtov pri nas bodo obrnili na glavo

Od koles do jaht

Glede na ceno posameznega pregleda je jasno, da aktivna termografija ni primerna za čisto vsak namen, a je primernih uporab zares veliko. Dragi karbonski okvirji se ob padcih lahko poškodujejo, pa čeprav jo na prvi pogled odnesejo brez praske. Pogled v globino te nevidne poškodbe lepo razkrije in izpostavi strukturno oslabljena mesta na okvirju ali vilicah. Povsem drugačen vzrok poškodb se pojavlja v svetu navtike, pa čeprav je tudi ta velikokrat neviden. Govorimo o osmozi in delaminaciji, katere posledice so lahko za lastnika ali pa potencialnega kupca plovila izjemno drage. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:48 1. Maj 2018.

    Profesionalni merilec laka stane cca. 100 evrov. Dolaj zanesljiv pa se dobi že za 20e... za letala in jahte pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.