Avto
2071 ogledov

Cena rabljenih dizlov močno padla

Gorivo Andrej Leban
Za tiste, ki iščejo rabljenega dizla iz tujine, prihaja dobra novica iz Nemčije - tam so cene rabljenih avtov z dizelskim motorjem pod močnim pritiskom, saj jih "dušijo" vse ostrejša okoljevarstvena pravila.

Nemčija utegne v prihodnje še okrepiti svoj status izvozne države za rabljene dizle v države, kjer ekološki standardi še niso na tako visokem nivoju. Med drugim tudi v Slovenijo. 

Nemško Združenje samostojnih trgovcev z rabljenimi avtomobili, v katero je združenih okoli 900 trgovcev, je nedavno objavila sporočilo, v katerem opozarjajo na posledice, ki jih ima za njihov posel vse ostrejša politika do dizelskega onesnaževanja. Velika nemška mesta namreč kot po tekočem traku uvajajo nova pravila glede čistega zraka, ki med drugim prepovedujejo vožnjo po mestu starejšim dizlom.

Zadnji primer je Stuttgart, kjer bodo od leta 2018 zaprli velik del mesta za vse dizle, ki ne izpolnjujejo najnovejše norme euro 6. Ta je sicer uradno stopila v veljavo šele pred dvema letoma, a so nekateri proizvajalci že prej izdelovali avtomobile z motorji, ki so ustrezali tej normi.

Takšne omejitve in debate o škodljivosti dizelskih izpuhov na zdravje, ki jih je sprožila afera Dieselgate imajo precejšnje posledice na domačem trgu rabljenih avtov, saj se Nemci vse bolj otepajo ne ravno rosno mladih dizlov, poroča AutomobilWoche.

Posledica? "V tem trenutku so cene za dizelske avtomobile 10 do 20 odstotkov pod dolgoletnim povprečjem," pravijo v Združenju, kjer bijejo plat zvona. Ob tem opozarjajo, da so ukrepi v smislu zapiranja velikih mest za dizle zgolj "aktivistični ukrepi", ki ne pripomorejo kaj dosti k dejanski odpravi problematike onesnaževanja okolja, so prepričani v Združenju.

Na trgu rabljenih atov se v Nemčiji obrne zelo veliko denarja. Zadnja leta se trg giblje pri okoli 70 milijard evrov, kar je največ v zadnjih letih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:52 20.marec 2017.

    Neumni komentarji. Imel sem 1.8T bencinarja, ki sem ga menjal za 130 konjskega TDI. Katastrofa od motorja! V nizkih vrtljajih je cukal, potem naenkrat ponori in potem konec. Edino poraba je bila ok. Sicer pa tudi novi dizli tresejo, saj ...prikaži večj jih vozijo vsi taksisti tako, da vidim razliko. Tisti, ki ni probal drugega pa seveda samo svoje hvali.

  • mymind 14:12 20.marec 2017.

    Ja, ampak je bil verjetno letnik 2000.....

  • mymind 14:11 20.marec 2017.

    Raje dober dizel, kot "eko" elektrika iz TEŠa. Da o skladiščenju starih baterij ne govorimo...