Z modro lučjo na odpad

Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Policijska oprema Foto: pripadniki Policije Oprema policije
Policijska vozila - neizpravna in prestara celo za kasko zavarovanje.
Oglej si celoten članek

Policija je prav zdaj v fazi nakupa tisoč mask, 150 obrambnih ščitov, 1.200 neprebojnih jopičev in 66 lisic za vklepanje rok. “Res je, takšna oprema je gotovo potrebna,” pravijo viri znotraj policijskih vrst. “Vendar bi urgentno prenovo potreboval vozni park, saj je zaradi nesistematičnega posodabljanja in servisiranja vozil v katastrofalnem stanju. Zato so stroški z njimi dolgoročno še večji. Dokler opravljamo redne naloge, še gre, ko pa je treba prižgati modre luči, vozila velikokrat odpovedo.”

Stari v odpis, novega ni

Povprečna starost vozil, s katerimi policisti opravljajo svoje naloge, je po podatkih Sindikata policistov Slovenije (SPS) približno osem let, po podatkih generalne policijske uprave (GPU) pa 6,9 leta. Vendar so ta vozila zaradi intenzivne rabe – številna so v uporabi 24 ur na dan – precej iztrošena; veliko jih ima za seboj tudi 300 tisoč kilometrov in več.

Foto: grafika Žurnal24 avtomobil s poškodbami - grafika Sistem za nadzor stabilnosti ESC imajo le najnovejša; zaradi starosti jih več kot polovica ni več kaskozavarovana in je, če se poškodujejo, za popravilo v celoti breme policije. Tako je že razmeroma majhen strošek dovolj, da gre vozilo v odpis, nadomestno pa na policijskih postajah le redko dobijo, saj vlada splošno pomanjkanje. “Samo policisti v Ljubljani bi za normalno opravljanje nalog potrebovali 45 dodatnih vozil,” pravi dobro obveščeni vir.

"Policistom vozila ne predstavljajo luksuza, temveč osnovno delovno sredstvo, brez katerega ne morejo opravljati svojih nalog," pa opozarja predsednik sindikata SPS Zoran Petrovič.

Kdaj se bodo nabavila nova policijska vozila, ni znano, saj proračunska sredstva po pojasnilih GPU še niso usklajena. Zadnja dobava vozil za potrebe policije je bila sicer novembra.

Gorenaka čaka težko delo

Novi notranji minister Vinko Gorenak, v 80. letih komandir postaje takratne milice v Celju, se je v zadnjih dneh že zavzel za težave policistov, a ti so previdni. “Sodili ga bomo po dejanjih,” pravijo v SPS. “Vsekakor pa ga čaka naporen mandat.”

Četrtina na lizing

V lasti oziroma najemu policije je 2.170 vozil, od tega jih je 730 patruljnih. Najpogostejši znamki sta Škoda in Renault, dobra četrtina vozil pa je na lizing.

Najstarejše prevozno sredstvo je sicer tovornjak TAM, letnik 1982.

Policija ima tudi 52 audijev, BMW in mercedes-benzov. GPU pojasnjuje, da so audiji in BMW namenjeni prevozu varovanih oseb in nadzoru meje, terenski mercedesi pa za uniformirano policijo in specialno enoto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 18:29 16. Februar 2012.

    Če držijo navedbe iz gornje slike "primer težav na eni od policijskih postaj" ne vem kako so lahko za taka …

  • 23:54 13. Februar 2012.

    Npr. vojska. Zakaj potrebuje vojska toliko denarja in tako velik vozni park, da jim potem NOVA vozila stojijo v garaži, …

  • 11:41 13. Februar 2012.

    Ne jest ti ga potrebuješ, zato ker očitno ti je dolgčas, če pri svojih letih iščeš nekoga da se boš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.