Za katero znamko traja branje navodil za uporabo najdlje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vse piše v priročnikih ... le čas si je treba vzeti in jih prebrati. Objavili so seznam najdaljših priročnikov za avtomobilske modele na naših cestah.
Oglej si celoten članek

Raziskava britanskega podjetja Bristol Street Motors o odnosu lastnikov vozil do priročnikov je zelo zanimiva. Preverili so, koliko lastnikov sploh prebere priročnik o svojem avtu in za katere modele bi branje od začetne do končne strani trajalo najdlje. Upoštevali so 30 najbolj priljubljenih modelov na britanskih cestah, med katerimi so praktično vsi prisotni tudi na slovenskih cestah.  

Ugotovili so, da se kar 60 odstotkov voznikov požvižga na navodila in pred prvo vožnjo z novim avtom iz priročnika ne preberejo niti najbolj osnovnih stvari. Če jih že kaj zanima, informacije lastniki povečini iščejo prek Youtuba, interneta, pri prijateljih ali sorodnikih. Priročnik, naj je še tako debel, torej pri večini praviloma nikoli uporabljen leži v predalu pred sopotnikom.

Bi raje brali Harry Potterja ali ...

Obstaja pa 29 odstotkov vprašanih (Britancev), ki so priročnik prebrali temeljito. In to ni mačji kašelj, saj si je treba zaradi razvoja avtomobilov in vse številnejših sistemov, ki jih imajo vgrajene, vzeti veliko časa. Študija je pokazala, da ima priročnik modela opel (vauxhall) zafira dobrih 37 tisoč besed, za kar si je treba vzeti več kot 2,5 ure časa. A to je pravi mačji kašelj v primerjavi s priročnikom za audi A3, ki ima kar 167.699 besed. Za branje od prve do zadnje strani si je treba vzeti nič manj kot 11 ur in 45 minut.

To je po izračunih natančnih Britancev le pet minut manj, kot bi trajalo, da bi prebrali celotno knjigo Harry Potter in princ mešane krvi, ki velja za najdaljšo v znameniti knjižni seriji in ima več kot 500 strani.

Če gre pri audiju sklepati, da ima kot premijski avto pač veliko zapletenih stvari, ki jih mora lastnik o njem vedeti, pa je drugo mesto, ki ga zaseda mala seat ibiza, toliko bolj nerazumljivo. Za njen priročnik lastnik ali lastnica potrebujeta kar 10 ur in 50 minut. Zanimivo lestvico dopolnjuje še podatek, da povprečni Britanec v življenju zamenja osem različnih avtov. Če bi se posvetil branju navodil zanje, bi potreboval v povprečju dva dni, dve uri in 19 minut.

Samo 37 odstotkov pri težavi najprej odpre priročnik, večina gre raje iskati vzroke na Youtube, na internet ali k prijateljem.

Za vsak centimeter dolžine pri hyundaiju i10 je treba v priročniku prebrati 256 besed.

Koliko časa bi potrebovali za branje navodil za vaš avto: 

Foto: Bristol Street Motors Priročnik

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:14 16. Oktober 2020.

    No, če kupiš avto, ga imaš nekaj let. A je res tako težko žrtvovati nekaj ubogih ur za branje navodil? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.