Avto > Iz druge roke
1053 ogledov

Za katero znamko traja branje navodil za uporabo najdlje?

Priročnik za uporabo Profimedia
Vse piše v priročnikih ... le čas si je treba vzeti in jih prebrati. Objavili so seznam najdaljših priročnikov za avtomobilske modele na naših cestah.

Raziskava britanskega podjetja Bristol Street Motors o odnosu lastnikov vozil do priročnikov je zelo zanimiva. Preverili so, koliko lastnikov sploh prebere priročnik o svojem avtu in za katere modele bi branje od začetne do končne strani trajalo najdlje. Upoštevali so 30 najbolj priljubljenih modelov na britanskih cestah, med katerimi so praktično vsi prisotni tudi na slovenskih cestah.  

Ugotovili so, da se kar 60 odstotkov voznikov požvižga na navodila in pred prvo vožnjo z novim avtom iz priročnika ne preberejo niti najbolj osnovnih stvari. Če jih že kaj zanima, informacije lastniki povečini iščejo prek Youtuba, interneta, pri prijateljih ali sorodnikih. Priročnik, naj je še tako debel, torej pri večini praviloma nikoli uporabljen leži v predalu pred sopotnikom.

Bi raje brali Harry Potterja ali ...

Obstaja pa 29 odstotkov vprašanih (Britancev), ki so priročnik prebrali temeljito. In to ni mačji kašelj, saj si je treba zaradi razvoja avtomobilov in vse številnejših sistemov, ki jih imajo vgrajene, vzeti veliko časa. Študija je pokazala, da ima priročnik modela opel (vauxhall) zafira dobrih 37 tisoč besed, za kar si je treba vzeti več kot 2,5 ure časa. A to je pravi mačji kašelj v primerjavi s priročnikom za audi A3, ki ima kar 167.699 besed. Za branje od prve do zadnje strani si je treba vzeti nič manj kot 11 ur in 45 minut.

To je po izračunih natančnih Britancev le pet minut manj, kot bi trajalo, da bi prebrali celotno knjigo Harry Potter in princ mešane krvi, ki velja za najdaljšo v znameniti knjižni seriji in ima več kot 500 strani.

Če gre pri audiju sklepati, da ima kot premijski avto pač veliko zapletenih stvari, ki jih mora lastnik o njem vedeti, pa je drugo mesto, ki ga zaseda mala seat ibiza, toliko bolj nerazumljivo. Za njen priročnik lastnik ali lastnica potrebujeta kar 10 ur in 50 minut. Zanimivo lestvico dopolnjuje še podatek, da povprečni Britanec v življenju zamenja osem različnih avtov. Če bi se posvetil branju navodil zanje, bi potreboval v povprečju dva dni, dve uri in 19 minut.

Samo 37 odstotkov pri težavi najprej odpre priročnik, večina gre raje iskati vzroke na Youtube, na internet ali k prijateljem.

Za vsak centimeter dolžine pri hyundaiju i10 je treba v priročniku prebrati 256 besed.

Koliko časa bi potrebovali za branje navodil za vaš avto: 

Priročnik | Avtor: Bristol Street Motors Bristol Street Motors

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 08:14 16.oktober 2020.

    No, če kupiš avto, ga imaš nekaj let. A je res tako težko žrtvovati nekaj ubogih ur za branje navodil? Sicer pa itak veja, da večina kupi avto z veliko opreme zato, da se hvalijo pred sosedi in kolegi, da ...prikaži več to "pač imajo", v resnici jih pa tričetrt tega sploh ne uporablja, torej ne rabijo brati navodil. Kje je volan, zavora, gas se itak ve, stikalo za luči se najde in to je to.