"Za naslednjim ovinkom te čaka rdeča luč"

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Toyota testira sistem, ki bo voznike predčasno opozoril na rdečo luč na prihodnjem semaforju.
Oglej si celoten članek

Japonski gigiant Toyota je objavil, da bo v kratkem pričela s testiranjem sistema na javnih cestah. Gre za tehnologijo izmenjave podatkov med semaforji in vozili. Ti bodo komunicirali na valovni dolžini 700 MHz, avtomobil pa bo opozorjen, da se bo na prihodnjem semaforju prižgala rdeča luč še preden se bo to dejansko zgodilo.

Opozorilo bo voznik videl prek slikovnega ali zvočnega signala na armaturni plošči ali navigacijskem zaslonu. Na ta način bi vozila jutrišnjega dne spodbujala voznike, da vozijo defenzivno in pravočasno spustijo nogo s plina, s čimer bodo varnejši in varčnejši. Sistem bo v času testiranja opazoval odzive voznikov glede na različne situacije, na podlagi česar bo mogoče nadalje razvijati komunikacijo med infrastrukturo in vozili.

Projekt podpira tudi japonska policija in japonsko združenje za uravnavanje prometa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.