Za parkirišča zapravljamo bogastvo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Morda se niti ne zavedamo dobro, kolik odenarja odštejemo v povezavi s parkiranjem. Prihodki slovenskih mestnih občin so vsako leto večji.
Oglej si celoten članek

Medtem ko se mesta po svetu vse bolj dušijo v gostem dimu, ki ga ustvarja vse več vozil v mestih, naraščajo tudi stroški parkiranja. Na leto po svetu samo za parkiranje vozniki zapravijo na milijarde evrov. V ZDA vsak voznik na leto v povprečju za parkiranje zapravi 83 evrov.

Vozniki v ZDA, Nemčiji, Veliki Britanij in tudi drugje po svetu, v ključno s Sloveniji, porabijo na milijarde evrov za parkiranje svojih vozil, pri tem pa izgubljajo tudi veliko časa z iskanjem prostega parkirnega mesta. Agencija INRIX pa v svoji raziskavi ugotavlja, da vozniki iz strahu, da jih bodo kaznovali zaradi pretečenega parkiranja, pogosto preplačajo več, kot je treba plačati za parkiranje.

Raziskava, v kateri je bilo zajetih 18 tisoč voznikov iz vsega sveta je razkrila, da samo zaradi časa in stroška, ki nastane z dodatno vožnjo pri iskanju parkirnega mesta ameriški voznik v povprečju izgubi 300 evrov več goriva, v Nemčiji pa skoraj 900 evrov.

V Ljubljani vse več plačljivih parkirišč

Tudi v Sloveniji mestne oblasti poberejo vse več denarja od parkirnin. Medtem ko so v ljubljanski mestni občini prihodki od parkirnin še leta 2011 znašali 3.529.878,93 evrov, so se v petih letih skoraj podvojili. Leta 2015 so prihodki JP Ljubljanska parkirišča in tržnice iz naslova parkirnin znašali 6.958.854,35 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.