Avto
3489 ogledov

Za parkirišča zapravljamo bogastvo

Parkomat Saša Despot
Morda se niti ne zavedamo dobro, kolik odenarja odštejemo v povezavi s parkiranjem. Prihodki slovenskih mestnih občin so vsako leto večji.

Medtem ko se mesta po svetu vse bolj dušijo v gostem dimu, ki ga ustvarja vse več vozil v mestih, naraščajo tudi stroški parkiranja. Na leto po svetu samo za parkiranje vozniki zapravijo na milijarde evrov. V ZDA vsak voznik na leto v povprečju za parkiranje zapravi 83 evrov.

Vozniki v ZDA, Nemčiji, Veliki Britanij in tudi drugje po svetu, v ključno s Sloveniji, porabijo na milijarde evrov za parkiranje svojih vozil, pri tem pa izgubljajo tudi veliko časa z iskanjem prostega parkirnega mesta. Agencija INRIX pa v svoji raziskavi ugotavlja, da vozniki iz strahu, da jih bodo kaznovali zaradi pretečenega parkiranja, pogosto preplačajo več, kot je treba plačati za parkiranje.

Raziskava, v kateri je bilo zajetih 18 tisoč voznikov iz vsega sveta je razkrila, da samo zaradi časa in stroška, ki nastane z dodatno vožnjo pri iskanju parkirnega mesta ameriški voznik v povprečju izgubi 300 evrov več goriva, v Nemčiji pa skoraj 900 evrov.

V Ljubljani vse več plačljivih parkirišč

Tudi v Sloveniji mestne oblasti poberejo vse več denarja od parkirnin. Medtem ko so v ljubljanski mestni občini prihodki od parkirnin še leta 2011 znašali 3.529.878,93 evrov, so se v petih letih skoraj podvojili. Leta 2015 so prihodki JP Ljubljanska parkirišča in tržnice iz naslova parkirnin znašali 6.958.854,35 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.