Slovenija
5084 ogledov

Napačno parkiranje: 40, 20 ali 12 evrov?

obvestilo redarstvo redarji kazen Boštjan Tacol
SDS pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta predlaga znižanje glob za parkiranje na 20 evrov. Janković: Višino določa država, v Ljubljani že imamo najnižje globe. Koliko boste plačali po novem? Odvisno, kakšne barve listek boste prejeli in kako hitro boste kazen poravnali!

Svetniki Mestne občine Ljubljana bodo na ponedeljkovi seji mestnega sveta med drugim obravnavali Predlog odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana. 

Slednji med drugim na novo ureja pristojnosti mestnega redarstva in uslužbencev Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT) glede ukrepov za napačno parkiranje, za katero boste po novem plačali 12, 20 oz. 40 evrov. 

Rdeče in zeleno obvestilo

JP LPT obvestilo o parkiranju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Odvisno od tega, ali boste dobili modro ali rdeče obvestilo ter kdaj boste plačilo poravnali. Globa, ki jo bo napisal redar (rdeči listek), bo znašala 40 evrov, s polovično vrednostjo 20 evrov, če jo boste poravnali v 20 dneh. 

Novi odlok, če bo in ko bo sprejet, poleg tega daje zakonsko podlago zelenim obvestilom JP LPT, s katerimi vam bodo pristojni ob neplačilu parkirnine lahko naložili kazen v višini 12 evrov.

Osnutek navaja, da "uporabnik za katerega je bilo ugotovljeno, da nima plačane parkirnine in kateri je bil s strani izvajalca obveščen, da bo zoper njega uveden predlog za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine, lahko v roku osmih dni od prejema obvestila izvajalca o neplačilu parkirnine na vozilu plača parkirnino v višini 12 eurov".  

Če ne plačate, prijava redarstvu

V primeru plačila zneska iz prejšnjega stavka izvajalec ne bo podal predloga za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine, na podlagi katerega bi vam redarstvo lahko izdalo globo. 

ljubljana 24.03.11, redarji, mestni redarji, mestno redarstvo, redar, redarstvo, | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Če 12 evrov ne boste poravnali, pa vas bo JP LPT prijavil redarstvu. Če bo to ugotovilo kršitev, boste po končanem prekrškovnem postopku najverjetneje morali plačali 40 evrov globe (z možnostjo plačila 20 evrov) in še sodno takso v višini 40 evrov.

SDS bi znižal globo na polovico

Svetnike SDS sicer moti višina predpisane globe, zato so k predlogu vložili številne amandmaje. V njih predlagajo znižanje globe z 40 na 20 evrov. 

"Predpisana globa se zmanjša sorazmerno glede na povprečen dohodek zaposlenega državljana v Sloveniji, ki je nižji od povprečnega dohodka zaposlenega državljana v primerljivih državah EU," so zapisali v svetniškem klubu SS s prvopodpisano Mojco Škrinjar. 

Župan MOL Zoran Janković je predlog označil za pamflet. "SDS je napisal praktično nov odlok o prometu, ki ne more iti skozi," je poudaril na sredini novinarski konferenci. "Glede znižanja glob, tudi toliko niso, da bi vedeli, da višino glob določa država. V ljublajni so globe na najnižji ravni. Jaz pravim, da nikomur ni treba plačevati kazni, le prekrškov naj ne delajo."

Uveljavitev odloka, ki mora biti najprej sprejet, je predvidena 15. dan po objavi v Uradnem listu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Žurnalček 22:00 30.januar 2017.

    Lahko je zelena položnica zakonita , samo morajo jo spisati osebe s pooblastili in ne nepismeni parkir mojstri ! MS MOL pa ni organ , ki bi lahko proizvajal uradne osebe , ampak je to v nadležnosti ministrstva MNZ .

  • Boris Odreitz 00:00 30.januar 2017.

    točno tako in ne le to še nesramni so in ljudi dobesedno ubijajo !

  • tecumseh_1975 19:17 29.januar 2017.

    Novi odlok, če bo in ko bo sprejet, poleg tega daje zakonsko podlago zelenim obvestilom JP LPT ... Se pravi so nas do sedaj lupili povsem nezakonito?