Slovenija
268 ogledov

Kako je občina našla zamenjavo za "nezakonite" zelene položnice

JP LPT obvestilo o parkiranju Žurnal24 main
Ljubljanska občina je našla povsem nov način za vse, ki so jih dobili brez parkirnega listka. A to velja le, če so vas dobili uslužbenci parkirišča, ne pa tudi redarji, kot se je napačno poudarjalo v javnosti.

Pred kakšnim letom ali dvema je v prestolnici odmevala zgodba o tem, da je sodišče v več primerih ugodilo občanom, ki so se pritožili nad obvestilom v zeleni ovojnici, ki so jih delili uslužbenci Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT). Ti za nadzor prometa namreč nimajo ustreznih pooblastil, to pristojnost ima mestno redarstvo.

Položnice, ki so jih na oknih puščali uslužbenci JP LPT, tako niso imele pravne podlage, razen če je podjetje sprožilo postopek prijave mestnemu redarstvu. To je nato na podlagi obvestila kontrolorja JP LPT začelo zbirati dokaze o domnevnem prekršku. Na podlagi ugotovitev pa je redarstvo lahko izdalo globo.

V zelenih obvestilih bodo po novem želeli le 12 evrov, ne 40!

Z novim predlogom v občinskem odloku o urejanju prometa pa bodo tudi zelena obvestila JP LPT dobila novo zakonsko podlago. Mestni svetniki so namreč potrdili osnutek odloka, ki navaja, da "uporabnik za katerega je bilo ugotovljeno, da nima plačane parkirnine in kateri je bil s strani izvajalca obveščen, da bo zoper njega uveden predlog za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine, lahko v roku osmih dni od prejema obvestila izvajalca o neplačilu parkirnine na vozilu plača parkirnino v višini 12 eurov. V primeru plačila zneska iz prejšnjega stavka izvajalec ne poda predloga za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine".

Na podlagi poziva uslužbencev JP LPT boste tako prostovoljno poravnali le tretjino zagrožene kazni za nepravilno parkiranje v beli coni, ki bi vam jo lahko izdali redarji. V primeru, da 12 evrov ne boste poravnali, pa vas bo JP LPT pač prijavil redarstvu. Če bo to ugotovilo kršitev, boste po končanem prekrškovnem postopku najverjetneje morali plačali 40 evrov globe (z možnostjo plačila 20 evrov) in še sodno takso v višini 40 evrov.

Redarji bodo še naprej delili rdeča obvestila

A v primeru, da vas bodo pri nepravilnem parkiranju zalotili redarji in ne uslužbenci javnega podjetja, na tretjinko pozabite. "Plačilo celodnevne parkirnine v višini 12 evrov bo možno samo v primeru, da bo neplačilo parkirnine zaznal uslužbenec JP LPT d.o.o. in na vozilu pustil "zeleno obvestilo". To pomeni, da ne gre za postopke, kjer prekršek ugotovi mestni redar in na vozilu pusti Obvestilo o prekršku "rdeče barve"," so jasni tudi na ljubljanski občini in ob temu poudarjajo, da prekrškovni postopek, vključno z višino globe za prekršek, ostaja enak in se ne spreminja.

Uveljavitev odloka, ki mora biti najprej sprejet, je predvidena 15. dan po objavi v Uradnem listu.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Skippy 20:26 30.oktober 2016.

    Ti sploh ne razumeš problema. Problem je v tem, da bosta lahko Franc in Jože, ki bosta avto na identičen način parkirala napačno, kaznovana različno za identičen prekršek. Nedopustno v vsaki pravni državi.

  • Pepi 18:10 30.oktober 2016.

    SODNA TAKSA??? potem takem bom dobila obvestilo sodišča in ne MESTNEGA REDARSTVA????? al si že vsaka ustanova zaračuna neko sodno takso ????

  • blueone 17:42 30.oktober 2016.

    Citiram. "Če bo to ugotovilo kršitev, boste po končanem prekrškovnem postopku najverjetneje morali plačali 40 evrov globe (z možnostjo plačila 20 evrov) in še sodno takso v višini 40 evrov."A je višina sodne takse sorazmerna z višino kazni?