Za volan že pri 14 letih

Foto: Renault
Foto: Renault
Evropska komisija je nedavno sprejela novo direktivo glede politike pridobivanja vozniških izpitov, ki je Franciji omogočila prilagoditev svojih zakonov, tako, da lahko zdaj 14-letniki sedejo za volan lahkega štirikolesnika.
Oglej si celoten članek

To pomeni, da lahko 14-letniki sedejo za volan štirikolesnika, kot je Renaultov električni model twizy. S prejšnjo zakonodajo je bilo to omogočeno vsaj dve leti starejšim vrstnikom.

Francozi novost utemeljujejo kot bolj varno alternativo skuterjem. Povsem električni twizy 45 je standardno opremljen z zračno blazino, dvema sedežema, zavorami, varnostnimi pasovi in streho. Francozi ga celo opisujejo kot trening vozilo za kasnejšo pridobitev vozniškega dovoljenja za osebna vozila.

Od predstavitve leta 2012, je Renault po vsej Evropi prodal okoli 15.000 twizyjev. Štirikolesnik v dolžino meri 2,34 metra, širok je 1,24 metra, in je na voljo v dveh motornih različicah. Električni motor v šibkejši različici je moči štirih kilovatov, kar dovoljuje najvišjo hitrost 45 km/h, z zmogljivejšim, 13 kilovatnim motorjem, pa zmore hitrosti do 80 km/h, dovoljena pa je tudi udeležba na hitri cesti. Baterije so na klasični električni vtičnici polne v treh urah in pol. Z enim polnjenjem baterije je v teoriji mogoče prevoziti do 100 kilometrov poti.

Renault twizy 45 lahko v Franciji po novem vozijo tudi 14-letniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:47 25. Marec 2015.

    tolko malo opreme ma da je treba absurdne stvari napisat kot standardno opremo. <br />Okna so seveda dodatna oprema.

  • 09:14 25. Marec 2015.

    citat: Povsem električni twizy 45 je standardno opremljen z zračno blazino, dvema sedežema, zavorami, varnostnimi pasovi in streho.<br /><br />A …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.