Avto
271 ogledov

Za volan že pri 14 letih

Renault twizy Renault
Evropska komisija je nedavno sprejela novo direktivo glede politike pridobivanja vozniških izpitov, ki je Franciji omogočila prilagoditev svojih zakonov, tako, da lahko zdaj 14-letniki sedejo za volan lahkega štirikolesnika.

To pomeni, da lahko 14-letniki sedejo za volan štirikolesnika, kot je Renaultov električni model twizy. S prejšnjo zakonodajo je bilo to omogočeno vsaj dve leti starejšim vrstnikom.

Francozi novost utemeljujejo kot bolj varno alternativo skuterjem. Povsem električni twizy 45 je standardno opremljen z zračno blazino, dvema sedežema, zavorami, varnostnimi pasovi in streho. Francozi ga celo opisujejo kot trening vozilo za kasnejšo pridobitev vozniškega dovoljenja za osebna vozila.

Od predstavitve leta 2012, je Renault po vsej Evropi prodal okoli 15.000 twizyjev. Štirikolesnik v dolžino meri 2,34 metra, širok je 1,24 metra, in je na voljo v dveh motornih različicah. Električni motor v šibkejši različici je moči štirih kilovatov, kar dovoljuje najvišjo hitrost 45 km/h, z zmogljivejšim, 13 kilovatnim motorjem, pa zmore hitrosti do 80 km/h, dovoljena pa je tudi udeležba na hitri cesti. Baterije so na klasični električni vtičnici polne v treh urah in pol. Z enim polnjenjem baterije je v teoriji mogoče prevoziti do 100 kilometrov poti.

Renault twizy 45 lahko v Franciji po novem vozijo tudi 14-letniki.

Komentarjev 2
  • astro123 18:47 25.marec 2015.

    tolko malo opreme ma da je treba absurdne stvari napisat kot standardno opremo. Okna so seveda dodatna oprema.

  • YaKo 09:14 25.marec 2015.

    citat: Povsem električni twizy 45 je standardno opremljen z zračno blazino, dvema sedežema, zavorami, varnostnimi pasovi in streho.A res, zavore so že v osnovnem paketu?