Zakaj kolo? Ker letno prihranim 1.500 €

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Že dve leti se v službo vozim zgolj s kolesom. Vsak dan. Lahko rečem, da sem s tem prihranila že približno tri tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Ko se moji prijatelji pogovarjajo, koliko bodo morali spet zapraviti za tehnični pregled avtomobila ali za zavarovanje, jih lahko samo mirno poslušam in se čudim velikim zneskom. Hkrati olajšano razmišljam, da bom morala tudi jaz kolo peljati na servis, za kar pa bom odštela zgolj do 60 evrov. Ja, toliko približno na leto zapravim za svoje prevozno sredstvo. Sem so všteta občasna popravila zavor, menjalnika in menjava pnevmatik, pa tudi malenkosti, kot je nakup novega zvončka. Potem se lahko brezskrbno vozim vse leto, razen nekaj zimskih dni, ko kolesarske steze niso splužene. Luštno, kajne?

Avtomobil mi že brez stroškov predstavlja breme, ker nisem vajena iskanja parkirnega prostora, gneče na cesti, vsiljevanja, izsiljevanja preostalih voznikov ... Ne razumem čustvene navezanosti nekaterih ljudi na njihove jeklene konjičke, ne predstavljam si, da bi živčno postopala po stanovanju vsakič, ko bi kazalo na nevihto in padanje toče. Vse to mi je (hvala bogu) neznanka. 

Za avtobus 444 evrov na leto

Na srečo imam službo v kraju, v katerem živim, zato je bila odločitev, da avtobus in avtomobil zamenjam za kolo, precej lahka. Zdaj se s kolesom vsak dan vozim že dobri dve leti in kolesarjenje je postalo moj način življenja – na avtobus grem zelo redko (kadar zapade veliko snega), avtomobil pa vozim morda enkrat na mesec (izposodim si ga od svojega fanta). Prej nisem veliko razmišljala, koliko s tem prihranim, ko pa sem en dan morala na avtobus, sem izračunala, da bi me vsakodnevna vožnja z avtobusom v službo na mesec stala 37 evrov – toliko namreč stane mesečna vozovnica za občane. To pa znese 444 evrov na leto ali za slab teden dopusta na kakšnem grškem otoku. 

Za avtomobil 1.560 evrov na leto

Številke so pri avtomobilu seveda večje. Malce sem razmislila, kakšen avtomobil bi kupila in koliko bi zanj odštela. Če bi se denimo odločila za nov manjši avtomobil, bi me stal približno 9.000 evrov (nekaj bi ga plačala z gotovino, nekaj s kreditom). Skupen mesečni strošek bi bil 130 evrov; ta zajema stroške letnega zavarovanja, registracijo, tehnični pregled, redni servis, pnevmatike, vinjeto, sem pa sem vštela tudi mesečni strošek za gorivo. Ta bi bil zaradi razdalje mojega doma do službe in nazaj minimalen. Letno bi bila moja denarnica zaradi avtomobila tanjša za 1.560 evrov, a odštejmo tistih 60 evrov, ki jih dam za vzdrževanje kolesa. Skupno sem torej prihranila že kar tri tisočake! Kaj vse se da kupiti za toliko evrov, si lahko predstavlja vsak sam.

To je lepa češnja na vrhu torte, ki jo predstavlja vožnja s kolesom, saj vam da veliko več kot le denarni prihranek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:02 11. Februar 2014.

    Hahah ja dobr da maš fanta na kerga se obesaš ane! Jst bi se tut rad znebil avta, samo kaj …

  • 09:27 11. Februar 2014.

    Saj je sama povedala, da je navaden parazit oziroma "sponzuraša". Avto si "izposoja" od svojega fanta.<br />Če se boš vozil …

  • 09:26 11. Februar 2014.

    Vpliv na zdravje je praktično negativen, zaradi vseh plinov, ki jih vdihavaš po nepotrebnem. Je pa res, da se ti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.