Zaradi ene slabe odločitve ob spomin in najboljšega prijatelja

Foto: Profimedia
"Nikoli nisem pomislill, da se nesreča lahko zgodi meni ali mojim bližnjim."
Oglej si celoten članek

Na slovenskih cestah se na leto zaradi pijanih voznikov pripeti več kot 1.500 nesreč. Pred več kot dvema desetletjema je del te statistike postal Andrej Pegan, ki je v nesreči izgubil svojega najboljšega prijatelja, sam pa zaradi hude poškodbe glave še popolnoma ves spomin.

Dokler se kaj takega ne zgodi vam ali bližnjemu, si niti predstavljati ne morete, kako radikalno se spremeni življenje vseh, ki so na kakršen koli način povezani s prometno nesrečo, katere posledica je smrt ali hujša telesna poškodba. V Sloveniji se je število evidentiranih prometnih nesreč na letni ravni ustalilo okoli številke 18.000 (podatki med leti 2013 in 2017), medtem ko je število smrtnih žrtev vztrajno presega stotico. Letos se morda obeta prvo leto, ko umrli na naših cestah ne bodo presegli trimestnega števila. Do 24. decembra je namreč življenje izgubilo 92 ljudi.

Čeprav vožnja pod vplivom alkohola letno zakrivi manj kot deset odstotkov vseh prometnih nesreč, so posledice grozljive, saj so pijani vozniki krivi za več kot 30 odstotkov vseh smrtnih žrtev na cestah! (podatki za leto 2017)

Da bi zgodovinsko nizko številko dosegli, naj bo spodnji intervju z Andrejem Peganom, ambasadorjem Zavoda Varna pot vaša motivacija. Po prebiranju njegove pretresljive zgodbe, v kateri je zaradi ene same slabe odločitve utrpel hude poškodbe glave, njegov najboljši prijatelj pa je izgubil življenje, se zagotovo ne boste nikoli več pijani usedli za volan!

Kakšno je bilo vaše življenje pred nesrečo in poškodbo?

Živel sem povprečno vsakdanje življenje, izredno rad sem se družil s prijatelji, s katerimi smo velikokrat znali poiskati razlog za druženje , kakšno pijačo, ki pa se je praviloma zavleči tudi preko celotne noči. Življenje sem jemal kot samoumevno in nikoli nisem pomislil, da se nesreča lahko zgodi meni ali mojim bližnjim.

Kakšne so bile okoliščine, ki so pripeljale do nesreče?

Po eni izmed takih zabav, sva se s prijateljem peljala. Okoliščin same nesreče se ne spominjam. Prijatelj je v nesreči umrl, sam pa sem poleg številnih zlomov imel tudi hudo poškodbo glave, kar me je pahnilo v komo in daljšo rehabilitacijo na URI Soča.

Kako se je vaše življenje spremenilo?

Težko je opisovati trenutke nemoči po komi, začetne korake na rehabilitaciji na Soči, od učenja osnovnih življenjskih potreb, kot je prehranjevanje, sporazumevanje, branje, seštevanje ... Ko se sčasoma zaveš, da življenja, ciljev, kot si jih imel, nikoli več ne bo ... Kar pomeni, da se zaveš pomembnosti osnovnega zdravja in vrednosti lastnega življenja bolj kot kadarkoli prej.

Agencija za varnost prometa (AVP) izvaja in sodeluje pri veliko aktivnostih, s katerimi želi osveščati in zmanjšati število voznikov, ki pijani sedejo za volan. "Premisli. Alkohol ubija!" "0,0 šofer – Trezna odločitev" in "40 dni brez alkohola" so med najbolj odmevnimi preventivnimi akcijami, s katerimi skušajo prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola na slovenskih cestah.

Kako se je na račun vaše poškodbe spremenilo življenje vaših bližnjih?

Prometna nesreča ni prizadela samo bližnjih od prijatelja, ki je umrl, ampak je globoko zaznamovala tudi mene, moje sorodnike, nedvomno pa tudi prijatelje. Glede na najhujše posledice si nesreče nikoli ne bom mogel izbrisati iz svojega srca in duše, izgubljeno življenje prijatelja in moja trajna zaznamovanost s posledicami na telesu, umu in psihi, pa bosta ostala moja trajna spremljevalca.

Foto: Žurnal24 Statistika prometnih nesreč

Kaj bi povedali voznikom, ki se še vedno ne zavedajo nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola?

Alkohol je eno veliko zlo. Zelo težko se mu upreš in misel, ko se odločiš, da boš spil le eno pijačo, se največkrat izjalovi, izgubiš razsodnost, odgovornost se zmanjša in ne zavedaš se kakšne posledice lahko povzročiš sebi ali drugim. Vem, da moja zgodba ni edina, vendar jo rad delim z drugimi, predvsem v okviru programov Zavoda Varna pot, ker se mi zdi, da če enega mladega odvrnem od enake napake, ko sva jo naredila s prijateljem, je del mojega poslanstva izpolnjen.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.