Zaradi nadzora vinjet kilometrski zastoji

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"V zadnjem mesecu dni sem trikrat opazil, da je promet z avtoceste zaradi nadzora vinjet preusmerjen na počivališča, zaradi tega pa nastajajo daljši zastoji," nas je opozoril bralec. Na Darsu odgovarjajo, da je to eden izmed najbolj varnih načinov izvajanja nadzora prometa.
Oglej si celoten članek

"V mesecu dni sem že tretjič naletel na zelo zanimivo dogajanje na avtocesti. Enkrat je bilo pri Radovljici, drugič na Jesenicah in tretjič v soboto pri Žalcu," piše bralec in pojasnjuje, da gre vsakokrat za za enak postopek: "Vzorno je označeno, da se pričakuje kolona. Avtocesta se zoži na vozni pas, nato pa te oznake usmerijo na bencinsko črpalko. Na bencinski črpalki je večje število policistov in Darsovih delavcev." Bralca je zmotilo, da je zaradi tega pri Žalcu nastala dvokilometrska kolona, ki je upočasnila vožnjo za pol ure.

Učinkovit in varen nadzor

Na Darsu so na naše poizvedovanje odgovorili, da drži, da tovrsten nadzor nad cestninjenjem z vinjetami izvaja policija, prometni inšpektorat, carinska uprava in cestninski nadzorniki in pojasnili, da ima Družba za avtoceste v RS (DARS d.d.) pristojnosti prekrškovnega organa. O konkretnih akcijah DARS d.d. vedno obvesti tudi policijo, ki je največkrat tudi prisotna, dodajajo in pojasnjujejo, da preusmerjanje prometa prek počivališča ni zgolj le eno izmed najbolj varnih načinov izvajanja nadzora prometa, je tudi ena izmed najpogosteje uporabljenih metod preverjanja v  tujini. Hkrati gre za način, ki je po mnenju uporabnikov eden izmed najbolj varnih.

Vsak nadzor predstavlja motnjo

Pri nadzorih uporabe vinjete si Dars d.d. kot upravljavec in vzdrževalec avtocest želi, da bi bilo kršiteljev čim manj, kar se že kaže v zadnjem letu, in da bi z uporabo vinjete pripomogli k bolj pretočnim in varnim avtocestam. Glede nastajanja kolon ob tovrstnem izvajanju kontrole prometa pa na Darsu dodajajo, da osnovo cestninskemu nadzoru daje Zakonu o cestah ter, da lahko vsak nadzor predstavlja določeno motnjo v prometu in da si v Darsu prizadevajo, da bi bila ta čim manjša.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 12:07 11. December 2013.

    DARS naj malo popravi svoje napotke: "V zimskih razmerah se na pot odpravite pravočasno in vremenskim razmeram primerno. Upoštevajte še …

  • 14:02 10. December 2013.

    Dnevno sem na avtocesti, pa zelo poredko vidim kako kontrolo. Predpis brez stalne kontrole je brezveze. <br />Stvar Policije in …

  • 13:27 10. December 2013.

    Letos sem nekako zbral za vinjeto,ampak kot ponavadi,kadarkoli sem na avtocesti so neki zastoji,dela vedno na enakih odsekih ipdb.Glede na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.