Zaradi varčevanja se obeta krvavo 2013

Foto: Bralec Žurnala24
Foto: Bralec Žurnala24
Zaradi pomanjkanja sredstev za preventivne dejavnosti se utegne v prihodnjih mesecih prometna varnost izrazito poslabšati.
Oglej si celoten članek

To sta na petkovi novinarski konferenci opozorila direktor agencije za varnost prometa Ljubo Zajc in Robert Štaba iz AMZS. Pristojne sta pozvala k izdatnejšemu prispevku za preventivo, saj se bodo državi ta sredstva zagotovo obrestovala.

Direktor Agencije RS za varnost prometa Ljubo Zajc je poudaril, da je bila varnost cestnega prometa zlasti v prvih petih mesecih letošnjega leta zelo dobra, saj je na slovenskih cestah umrla skoraj polovica manj ljudi kot leto prej. Manj je bilo tudi težje ali lažje poškodovanih. Slika se je nato poslabšala, kljub temu pa na agenciji pričakujejo, da bo letos na cestah manj mrtvih in poškodovanih kot lani. Varnost cestnega prometa se je v tem letu sicer izboljšala zlasti v Podravski regiji, precej manj nesreč pa je bilo tudi v Osrednjeslovenski regiji.

Ob tem je Zajc izpostavil, da so izboljšanje stanja uspeli doseči ob trendu zmanjševanja števila kaznovanih udeležencev cestnega prometa. Tako tudi načrt za prvih šest mesecev prihodnjega leta temelji na preventivnih aktivnostih in ne na represiji.

Rast žrtev lahko celo 100-odstotna

Vendar pa napoved za prihodnje leto po besedah Zajca ni vzpodbudna. Pričakujejo namreč, da bi se lahko stanje vse do aprila močno poslabšalo in bi število mrtvih naraslo celo za sto odstotkov. Klasične statistične metode sicer tega trenda niso nakazale, vendar pa Zajc opozarja, da so lani vse do marca s pomočjo nevladnih organizacij izrazito delali na preventivi.

V letu 2013 pa bo sredstev za ta namen manj. Vlada namreč ni ponovno objavila razpisa za nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo, v višini 176.000 evrov, je pojasnil Zajc. Prav tako zaradi pomanjkanja sredstev v zadnjem času ni radijskih in televizijskih spotov, ki bi udeležence v prometu pozivali k varni vožnji.

Obenem Zajc pričakuje, da se bo nadaljeval trend povečevanja števila kolesarjev, s tem pa tudi prometnih nesreč z njihovo udeležbo. Opozoril pa je tudi, da so letos po več letih upadanja znova našteli več udeležencev v prometnih nesrečah pod vplivom alkohola.

Vsaka žrtev manj dobiček za državo

Zato Zajc pristojna ministrstva poziva k zagotovitvi dodatnih finančnih sredstev za preventivne aktivnosti. Ta sicer že pridobivajo prek evropskih projektov in od družbenoodgovornih podjetij, vendar po njegovi oceni za ohranjanje trenutne prometne varnosti ne bodo zadostovala. Ob tem je Zajc poudaril, da za državo ta sredstva ne predstavljajo nobenega tveganja, saj bo oplemeniten vsak evro, ki ga bo država namenila preventivi. Samo letos je denimo zmanjšanje števila mrtvih in poškodovanih po besedah Zajca državi prihranilo kar 24 milijonov evrov.

Robert Štaba iz AMZS je potrdil, da bi se ob trenutno predvidenih sredstvih lahko porušilo ravnovesje med preventivo in represijo. Opozoril pa je tudi, da Slovenija še vedno nima prihodnjega nacionalnega programa varnosti v cestnem prometu. Zato vlado in parlament poziva k sprejemu tega programa, prav tako apelira na pristojne, naj podprejo njihovo delovanje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 07:04 17. December 2012.

    Mar ni bilo najmanj mrtvih v obdobju stavke policistov?

  • 00:08 17. December 2012.

    160 podobnih razno raznih agencij imamo v naši državi. V vsaki je zaposlenih po sto ali več birokratov, ki se …

  • 20:22 16. December 2012.

    Gospoda Zajc, mislim, da rahlo pretiravate, bo pač v vašem proračunu manj denarja in še nekaj časa bo najbrž tako. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.