TV oglasu dali prednost pred jezo in zamujanjem ljudi v službo

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Print screen Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek
V četrtek zjutraj je marsikdo, ki se vozi v Ljubljano pritoževal nad prometnim kolapsom. Izvedeli smo, zakaj so številni zamujali v službe, v vrtce, k zdravniku ...
Oglej si celoten članek

V četrtek zjutraj, na zadnji avgustovski dan, je bila zjutraj na izvozu iz Rondoja Tomačevo na cesti, ki rondo povezuje s krožiščem proti Žalam, številčna snemalna ekipa. 200 metrov pred tem je stal prometni znak z opozorilom na kratkotrajne zapore, policist je stal na izvozu iz rondoja Tomačevo. Sami smo za pot v službo namesto pol ure porabili skoraj uro in pol, saj se je zaradi snemanja naredila kolona vozil od Črnuč do rondoja in naprej do kraja snemanja. Zaradi velike nejevolje voznikov smo vprašali tako na policijo kot na Mestno občino Ljubljana (MOL), kdo je izdal dovoljenje za snemanje in zakaj snemanje ni potekalo konec tedna, ko se ljudje ne vozijo v službo.

trzin Zasilni semafor, ki voznikom "para živce"

Kratkotrajnih zapor ni treba voditi

Na MOL so nam podali odgovor, da je bila kratkotrajna zapora Štajerske ceste (do 10 minut) med krožiščem Tomačevo in Božičevo ulico izvedena za potrebe snemanja TV-oglasa »Volkswagen«. Dovoljenje so izdali 25. avgusta samo za četrtek. Pojasnili so nam, da v primeru kratkotrajnih zapor obvoza ni treba voditi. "V konkretnem primeru je bila zaradi dodatne varnosti in vidnejšega opozarjanja na zaporo prisotna policija," so nam pojasnili iz MOL, kjer pa nam niso odgovorili, zakaj so dovoljenje izdali na s prometno tako obremenjen dan, le en dan pred začetkom novega šolskega leta, ko je promet proti Ljubljani zjutraj že zelo zgoščen.

Foto: Anže Petkovšek

Želeli so štiripasovnico v jutranjih urah

Kot navajajo, je bil razlog, da je snemanje potekalo na Štajerski cesti, ta, da je snemalna ekipa za potrebe snemanja potrebovala 4-pasovno cesto v jutranjih urah in Štajerska cesta je po njihovem mnenju najprimernejša, saj je od alternativnih (na primer Dunajska, Celovška, Tivolska, Tržaška) manj prometna in potencialna preusmeritev prometa najmanj zapletena (prek Vojkove ceste).  

Na policiji so nam odgovorili, da so skladno z izdanim dovoljenjem Mestne občine Ljubljana na odseku ceste od krožišča Tomačevo do Božičeve ulice izvajali kratkotrajne zapore, s čimer so snemalni ekipi omogočili izvedbo snemanja TV oglasa. Policisti prometa niso preusmerjali v Črnučah, ker je promet do krožišča Tomačevo bil omogočen, v času kratkotrajne zapore pa je bilo mogoče v krožišču Tomačevo zapeljati na drugi izvoz in se izogniti zapori.

To so si privoščili Prometni kolaps v Ljubljani še pred prvim šolskim dnem

Policija: zapora je zgostila promet

Zapora je bila izvedena skladno z izdelanim elaboratom, pri čemer je bila tudi zagotovljena prometna varnost, zagotavljajo na policiji, kjer priznavajo, da je zapora glede na jutranjo prometno konico vsekakor povečala gostoto prometa na omenjenem odseku.

Avto Tujci ne nergajo nad zastoji na slovenskih AC, Slovenci pač

Čeprav so nam številni bralci, ki so nas klicali, priznali, da so zamujali v službo, k zdravniku, v vrtec, pa so na MOL prepričani, da s tem, ko izdajajo dovoljenja za snemanje na različnih površinah, utrjujejo podobo Ljubljane kot filmu prijaznega mesta in ustvarjajo ugodno poslovno okolje za pridobitev srednje velikih in večjih tujih filmskih produkcij, ki za svoj snemalni prostor izberejo Ljubljano. Naj spomnimo, prejšnji teden so v Ljubljani za promet zaprli Dunajsko cesto, saj je po njej za potrebe snemanja TV oglasa vozil povsem nov ferrari portofino, ki ga bodo Italijani premierno razkrili sredi septembra na avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Foto: Print screen

Na MOL še dodajajo, da so aktualne cestne zapore objavljene na njihovem spletnem portalu, vendar kratkotrajnih zapor praviloma ne napovedujejo, saj se posebne težave v prometu zaradi tega ne pričakujejo. "Verjetno je na jutranje zastoje v tem primeru vplival še kak drug nepredviden dogodek, ne pa samo snemanje. Upamo, da do podobnih zapletov v prihodnje ne bo prihajalo," še dodajajo.

Kako poteka postopek izdaje dovoljenj za potrebe snemanja? 

  • snemalna ekipa da vlogo na MOL;
  • JP LPT prevzame original vloge (kopijo prejme sodelavec na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (OGDP) MU MOL) in začne postopek izdaje dovoljenja, ki vsebuje izdelavo elaborata in pripravo predloga za izdajo dovoljenja;
  • elaborat in predlog dovoljenja posreduje na OGDP;
  • na OGDP pregledajo vlogo, elaborat in predlog dovoljenja ter na podlagi podpisane pogodbe o uporabi javne prometne površine izdajo dovoljenje;
  • JP LPT na podlagi izdanega dovoljenja in v skladu s pogoji postavi začasno prometno signalizacijo.
     
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 17:37 3. September 2017.

    A ko pa 5x več stojijo zaradi nesreče, pa jim uspe vseeno normalno zaključiti delovni dan?

  • 03:03 3. September 2017.

    Dajte ga lomit, no. Tale slab km "dolg" odsek niti pod razno ne more biti izgovor za zamujanje na šiht. …

  • 19:17 2. September 2017.

    Zdej pa naj plačajo zamudnine - oziroma čakalne minute voznikom. Z reklamo bodo itak dosti zaslužli na izdelku - torej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.