Zato ne bomo pogrešali bencinskih športnikov

Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400 Foto: Ford ford mustang mach-e 1400
Ford z novim izdelkom dokazuje, česa so zmožni električni avtomobili.
Oglej si celoten članek

Ford je v sodelovanju s tunerjem RTR Vehicles izdelal na en primerek omejeni prototip električnega dirkalnika mustang mach-e 1400, s katerim bo pokazal, kaj zmore električni pogon.

Kot navaja ime, električni pogon mustanga mach-e 1400 razvija moč 1.400 'konjev' oziroma bolj pravilnih 1.044 kilovatov. A pravi cilj inženirjev je dokazati, da njihov najnovejši izdelek lahko doseže moč vsaj 1.419 'konjev', kolikor jih ima prav tako električni dirkalnik mustang cobra jet 1400.

Avto Ford poskrbel za presenečenje leta

Foto: Ford ford mustang mach-e 1400

Mustang mach-e 1400 so zato opremili s kar sedmimi elektromotorji, s čimer za pet motorjev presega serijskega mustanga mach-e. Trije delujejo na sprednji diferencial, štirje pa na zadnjega v »slogu palačnike« z enotno pogonsko gredjo, ki omogoča velik razpon prilagoditev pogona za različne potrebe od dirkanja do nastopaškega driftanja.

Avto Poglejte, kaj Ford vrača na ceste!

Učinkovita kemija

Elektrika je shranjena v bateriji s kapaciteto 56,8 kilovatne ure in nikelj-mangan-kobaltno kemijo, ki omogoča visoke zmogljivosti shranjevanja in hitro oddajanje energije, ki je potrebno za oskrbovanje sedmih močnih elektromotorjev. Baterijo med polnjenjem tudi hladijo s tekočino in tako še povečajo učinkovitost polnjenja.

Avto Takega avtomobilskega modelčka še niste videli

Elektronski zavorni ojačevalnik omogoča tudi regenerativno zaviranja, za katerega sicer skrbijo zmogljive Brembove zavore. Hidravlični sistem zavor so sicer zasnovali tudi z mislijo na driftanje, v povezavi z nadzorom pogonskega sklopa pa omogoča tudi popolno izključitev zadnjih motorjev.

Test Puma je skrižana mačka leta

Direktor programa za motošport pri oddelku Ford Performance je povedal, da je bilo nadzorovanje moči, ki jo razvije sedem motorjev, pravi izziv. Dodaja, da je ford mustang mach-e 1400 dokaz umetnosti možnega z električnim vozilom.

Foto: Ford ford mustang mach-e 1400

Tona potiska k tlom

Podvozje in pogonski sklop so inženirji zato nastavili tako, da lahko raziskujejo različne zasnove in njihov učinek na porabo energije in zmogljivosti. Pri tem so na voljo tako štirikolesni kot tudi zadnji ali sprednji pogon. Potrebam je prilagojena tudi aerodinamika, ki se driftanju ali dirkanju prilagaja tudi z različnima konfiguracijama sprednjega dela. Aerodinamika sicer pri hitrosti 275 kilometrov na uro zagotovi več kot 1.000 kilogramov potiska k tlom. Posebno pozornost so inženirji ob tem posvetili tudi hladilnim kanalom ter sprednjim in zadnjim spojlerjem in spliterjem.

Avto Posneta, kako v ford focusu vozila s hitrostjo 703 km/h

Foto: Ford ford mustang mach-e 1400

Člani Fordove in ekipa RTR Vehicles so sicer za razvoj dirkalnika, ki se bo predstavil tudi na dirki prvenstva NASCAR, sicer pa je bolj namenjen preskusu novih materialov in tehnik, v sodelovanju potrebovali 10.000 ur dela. A njihovo delo očitno še ni povsem končano, saj bodo izkušnje z njim izkoristili pri razvoju električnega programa, v katerega je Ford že vložil več kot 10 milijard evrov.

ZA VOLANOM S športnim focusom ST po jadranski magistrali

Foto: Ford ford mustang mach-e 1400

Avto Poglejte, kaj že znajo natisniti s 3D tiskalniki

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.