Avto
5571 ogledov

Poglejte, kaj Ford vrača na ceste!

ford bronco in bronco sport
1/39
Ford
Po četrt stoletja bo ameriški Ford spet začel izdelovati legendo iz svoje preteklosti, ford bronco, ki pa bo v nasprotju s prednikom iz preteklega tisočletja na voljo v treh različicah.

Novi bronco, ki z oglatimi oblikami spominja na legendarnega vzornika, bo namreč na voljo v različicah s tremi ali petimi vrati in kot manjši bronco sport, gre pa za športne terence s pravo terensko tehniko, ki jih Ford pošilja v neposredno tekmovanje s predstavniki znamke Jeep.

Ford raptor PRVIČ V EVROPI Avto Nora vožnja po dalmatinskih klifih

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

Trg zahteva grobe SUV-je

Kot pravijo pri Fordu, so z broncom in broncom sport odgovorili na zahteve trga po grobih športnih terencih, ki raste dvakrat hitreje kot segment športnih terencev nasploh in kjer je do sedaj dominiral predvsem Jeep. Bronca so zato razvili predvsem za obvladovanje zahtevnih terenskih voženj in ga opremili z lastnostmi, ki mu omogočajo, da se odpelje v divjino in tam tudi preživi nekaj časa.

Jeep Wrangler Sahara Avto Tole dobite, če starčku zamenjate notranje organe

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

Jeep Cherokee Avto Posebnež, ki stavi na civiliziran pristop

Večja bronca so zato v obeh različicah opremili s 35-palčnimi terenskimi gumami in lahko med drugim premaguje tudi vodo do globine 1,2 metra. A v nasprotju z njegovim glavnim tekmecem jeepom wranglerjem so ga spredaj opremili s posamičnimi obesami koles, ki mu bodo zagotovile tudi bolj zanesljivo vožnjo po tlakovanih podlagah. Zadaj so kljub temu ohranili terenu in prevozu težkih tovorov bolj prijazno togo premo.

Tako kot na wranglerju bo tudi na broncu mogoče odstraniti streho in vrata, kupci pa se bodo lahko odločili med platneno ali trdno panelno streho, ki jo bodo lahko odstranjevali po delih. Odstranjenim vratom so namenili tudi prostor v avtomobilu, zato jih vozniku ne bo treba pustiti doma.

Ford Puma ST line Test Avto Puma je skrižana mačka leta

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

Cherokeejev tekmec

Čeprav mu solidnih terenskih lastnosti niso odrekli, je manjši ford bronco sport veliko manj grob od večjega bronca, saj je tehnika bolj blizu tisti v osebnih avtomobilih, ima pa tudi več dodatkov, ki ga bodo naredili bolj prijaznega vsakdanji rabi. Bronco sport ima zato posamične obese vseh koles, a je kljub temu nasajen na 28,5-palčne gume in lahko obvlada vožnjo skozi vodo do globine 60 centimetrov.

Ford ranger Novost Avto Ranger se je odločil vkopati na vrhu

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

Avtomobilu, ki bo tekmoval predvsem z jeepom cherokeejem trailhawkom, zato denimo niso namenili odstranljive strehe, zato pa imel določene dodatke, s katerimi bo uporaben predvsem za taborjenja na prostem. Med te spadajo strešni nosilci, na katere je mogoče pritrditi strešni šotor, na zadnjih vratih so močni žarometi, ki ponoči osvetlijo okolico vozila, na voljo pa bodo tudi elementi za organizacijo tovornega prostora. Zadnji del strehe je tudi nekoliko dvignjen, da lahko lastnik v prtljažniku pelje tudi pokonci postavljeni kolesi, prostor za shranjevanje malenkosti pa najdemo celo pod sedalom zadnje klopi.

Slovenija Offroad 2020 Za letos je kon'c! Avto Najbolj blatna dirka v Sloveniji

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

GOAT

Vsi trije bronci so opremljeni tudi s prilagodljivimi načini terenske vožnje, kar so pri Fordu označili s kratico GOAT, ki pomeni »goes over any type of terrain« (gre čez vse vrste terena) in je bila v zgodnjih šestdesetih letih tudi razvojna oznaka originalnega bronca. Bronco je opremljen tudi s sistemom trail control, ki nadzoruje hitrost vožnje po terenu, voznik pa skrbi le za sukanje volana.

Slovenija Offroad 2020 Avto Lastniki terencev so pogosto nepripravljeni na teren

Namenu avtomobilov in prodaji na ameriškem trgu je namenjena tudi motorna tehika. Večji bronco bo tako na voljo z 2,3-litrskim štirivaljnikom ali 2,7-litrskim motorjem V6, bronco sport pa z 1,5-litrskim tubobencinskim trivaljnikom ali 2-litrskim turbobencinskim štirivaljnikom.

ford bronco in bronco sport | Avtor: Ford Ford

Ford ecosport dizel Avto Globalno utopničost nadomestil evropski realizem
 

 
Komentarjev 1
  • peter7 13:13 14.julij 2020.

    Glede na stanje cest bo takšen avto nujen za mobilnost ...