Zgodovinska kriza britanske avtomobilske industrije zaradi brexita?

Foto: EPA
Foto: EPA
Britanci šele zdaj spoznavajo, da brexit ne prinaša le dobrih plati izstopa iz Evropske unije. Nad njihovo avtomobilsko industrijo so se zgrnili temni oblaki.
Oglej si celoten članek

Vauxhall (britanski Opel) je že začel z odpuščanjem delavcev, o zmanjšanju proizvodnje govorijo v podjetju Jaguar Land Rover, sindikati pa se bojijo, da je to zgolj začetek najhujšega, piše Automotive News Europe. Ne le avtomobilska industrija, vsa industrija v Veliki Britaniji je na prepihu.

Podražitev avtomobilov Podražitev avtomobilov zaradi Brexita: Več vprašanj kot odgovorov

"Ljudje morajo razumeti kakšne nevarnosti prinaša brexit," pravi sindikalist John Cooper, ki je bil zaposlen v Ellesmere Portu, kjer Vauxhall proizvaja model astra in dodaja: "Zakaj bi Nissan še naprej vlagal v tovarno v Veliki Britaniji (to je največja tovarna avtomobilov na Otoku, v kateri je zaposleno 6.700 ljudi), če pa ima tovarno v Španiji, kjer lahko proizvaja iste avtomobile brez dodatne 10 odstotne obdavčitve?"

Avto Število avtomobilov se bo močno zmanjšalo

Ne bode v oči le obdavčitev

Obdavčitve in tudi druge ovire, kot je omejevanje izvoza ali uvoza, zamude, ki nastajajo zaradi carine, bi lahko bile pogubne za britansko avtomobilsko industrijo, saj nekateri avtomobilski deli ali materiali v proizvodnem procesu večkrat "migrirajo" čez mejo. Recimo, BMW Minije proizvaja v Oxfordu. Preden avtomobil zapelje s proizvodne linije, mora dobiti motor, ki ga izdelujejo v Franciji in ga z ladjo pripeljejo v BMW tovarno v Veliki Britaniji, nato pa ga do konca sestavijo v Gradcu v Avstriji.

Avto Na Hrvaškem popolna zaustavitev prodaje avtomobilov

Japonski avtomobilski proizvajalci so že zarožljali, da bodo proizvodnjo avtomobilov preselili iz Velike Britanije, pri čemer proizvedejo polovico od 1,67 milijona avtomobilov. Toliko vozil so v Veliki Britaniji proizvedli leta 2017. 

Proizvajalec v minusu 3.000 evrov na vozilo

Londonsko analitsko podjetje PA Consulting je izračunalo, da bi se utegnila proizvodnja posameznega avtomobila v tovarni v Veliki Britaniji po njenem dokončnem izstopu iz EU, če bo potem izvoz obdavčen 10-odstotno, podražiti za skoraj 3.000 evrov. 

"Tuja podjetja ne bodo ostala v Veliki Britaniji, če ne bo ustvarjeno konkurenčno okolje in bodo delala z dobičkom," je prepričan japonski veleposlanik v Veliki Britaniji, Koji Tsuruoka.

Avto Nova evropska znamka avtomobilov uradno rojena!

Delavci kljub grožnjam in črnim napovedim ne spreminjajo mnenja glede brexita. Automotive News Europe tako navaja enega od delavcev, da je glasoval za brexit, ker ne želi, da migranti odžirajo delavna mesta Britancem: "Vesel sem, da zapuščamo Evrope, vendar ne tako, kot se je tega lotila naša vlada."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:07 19. Februar 2018.

    Se strinjam, verjetno se je avto industrija prva zgrnila, ker je večina angleških veljakov pod nemškim okriljem in tako zvana …

  • 07:49 19. Februar 2018.

    res je da so prvi zaceli z poevropsko krizo, ampak se bodo prvi spet na noge postavli. in jih bomo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.