Znano, kje Slovenci najpogosteje polnijo svoje električne avtomobile

Foto: MatijaJanežič
Foto: MatijaJanežič
Na Statističnem uradu Republike Slovenije so predstavili statistiko polnjenja električnih vozil v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Baterijskih električnih vozil in priključnih hibridnih vozil je iz leta v leto več. S tem se povečuje tudi poraba električne energije za njihovo polnjenje, leta 2020 je denimo skupna poraba elektrike za ta vozila znašala 10,9 gigavatne ure (GWh). Večinoma se ti avtomobili polnijo doma, ugotavljajo na statističnem uradu.

10 stvari Kaj mora v mrazu storiti vsak lastnik elektrificiranega avtomobila?

Na javnih polnilnicah je bilo za polnjenje baterijskih električnih vozil in priključnih hibridov leta 2020 porabljene 2,1 GWh električne energije oz. 19 odstotka celotne porabe za te namene. Na domačih polnilnih postajah pa je bilo napolnjene 81 odstotka celotne potrebne energije za električna vozila, so izračunali statistiki.

Milijarde To bo posel prihodnosti

Foto: MatijaJanežič Parkiranje na električnih polnilnicah

Na Statističnem uradu RS so v okviru mednarodnega projekta pripravili nove podatke tudi s področja rabe energije v storitvenem sektorju. Ti kažejo, da je bilo v letu 2020 v vseh storitvah v Sloveniji porabljene nekaj manj kot 17.000 teradžulov (TJ) energije.

Avto Ali lahko električno omrežje prenese milijone stenskih polnilnic?

Največji delež je predstavljala raba energije v dejavnosti trgovina (23,0 odstotka). Sledili so zdravstvo in socialno varstvo (12,5 odstotka), gostinstvo (12,4 odstotka) in izobraževanje (11,1 odstotka), s po več kot petodstotnim deležem pa še strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, promet in skladiščenje, informacijske in komunikacijske dejavnosti ter dejavnost javne uprave in obvezne socialne varnosti.

Nov cenovni model Polnjenje e-vozil: Neverjeten cenovni skok

Pri tem je v strukturi porabe energentov nekaj več kot polovico celotne porabe predstavljala električna energija. Sledili so zemeljski plin, daljinska toplota, ekstra lahko kurilno olje, lesna goriva in drugi energenti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:42 20. Februar 2023.

    Jaz Baterije polnim v gostilni prvo z šilčki in kafejem pol pa hitro pilnjenje z pivom al špricarjem.. ko pride …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.