Avto > Na Štrom
12201 ogledov

To bo posel prihodnosti

Ultrahitra polnilnica MOON
Polnilne postaje za električne avtomobile postajajo milijardni posel, ki pa bo potekal v več stopnjah, pravijo strokovnjaki.

Po svetu se povečujejo registracije električnih avtomobilov, zaradi vse strožjih okoljskih predpisov in bolj ugodne ponudbe pa jih bo gotovo v naslednjih letih še več. S povečevanjem števila električnih avtomobilov se bodo povečevale tudi potrebe po polnilni infrastrukturi zanje. Pri tem naj ne bi šlo za konvencionalne bencinske črpalke, ki bi jih pretvorili v električne polnilnice.

Oliver Zipse BMW Šef BMW Avto Šef BMW: "To je rop, na koncu bodo avtomobile vozili samo bogati"

Pri svetovalni družbi Bain so namreč identificirali več možnosti za polnjenje električnih avtomobilov, ki bodo v po njihovem mnenju v prihodnosti v glavnem na voljo njihovim lastnikom. Te so polnjenje na poti, polnjenje doma, polnjenje na končni destinaciji potovanja in polnjenje na delovnem mestu. Študija predvideva, da se bo najhitreje razširilo omrežje polnilnih postaj ob avtocestah.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posel s polnilno infrastrukturo, ki je trenutno vreden med sedem in osem milijoni evrov, naj bi zgolj v Evropi do leta 2030 narasel na 40 do 55 milijard evrov. V ZDA pričakujejo rast posla na 53 do 70 milijard evrov.

Emisije Avto EU z letom 2035 ukinja motorje z notranjim zgorevanjem

Partner družbe in soavtor študije Eric Zayer pravi, da že danes prihaja do razdelitve bodočih trgov. Številna podjetja so si namreč že začela zagotavljati lokacije za polnilne postaje in zanje razvijajo tudi digitalne platforme za uporabo.

Scania P25 Premiera Avto Po Ljubljani smo se vozili s posebnim vozilom

V prihodnosti pa električni avtomobili ne bodo le porabniki električne energije, ampak bodo svoje baterije izkoriščali tudi za hranjenje elektrike, ki jo bodo po potrebi pošiljali v omrežje. Avtomobilski proizvajalci že razvijajo takšne rešitve. Pri Bainu ocenjujejo, da bo do leta 2030 kar tretjina globalnih dobičkov s polnilno infrastrukturo izvirala iz takšnih pametnih energetskih storitev, ki imajo velik potencial.

Komentarjev 1
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 17:23 15.november 2022.

    A bodo imeli ti avti spalnike ,pa polnilnih postaj bo moralo biti na tisoče,ker avto rabi nekaj časa da se napolni.Kako bo to šlo ko bodo ta avto imeli vsi.Do ljubljane pa nazaj zna bit že problem ,ure in ure ...prikaži več lahko prebiješ na cesti,vzunaj vroče ali pa mraz,avto bo moral greti ali hladiti.