Avto > Na Štrom
14250 ogledov

EU z letom 2035 ukinja motorje z notranjim zgorevanjem

Emisije Bosch
Evropska unija je potrdila prepoved prodaje avtomobilov z notranjim zgorevanjem po letu 2035. Vendar pa ostajajo možnosti za spremembo odločitve.

Po letu 2035 bomo torej lahko v Evropi kupili le »zelene avtomobile«, ki v zrak ne oddajajo strupenih in toplogrednih plinov. Pogajalci evropskih držav in evropskega parlamenta so se o tem sporazumeli v četrtek zvečer. Vendar pa ostaja možnost, da leta 2026 opravijo revizijo te odločitve. Tedaj bo namreč Evropska komisija ocenila napredek pri doseganju okoljskih ciljev.

Mazda6 motor agregat dizel Bruselj Avto Bruselj: Velik preobrat za dizelski in bencinski motor

Kompromis, ki je bil sprejet v četrtek, vključuje tudi zahtevo Evropski komisiji, naj preuči, če bi lahko v prihodnosti ostala možnost uporabe  sintetičnih goriv v osebnih avtomobilih. Ostajajo tudi izjeme, kakršni so nišni proizvajalci, ki na leto izdelajo od 1.000 do 10.000 avtomobilov. Tem bodo namreč odobrili enoletno izjemo do leta 2036. Butičnim proizvajalci, ki na leto izdelajo do 1.000 avtomobilov, so za zdaj izvzeti iz prepovedi.

Parkiranje na električnih polnilnicah | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Vmesne omejitve

 A še preden bodo bencinski in  dizelski avtomobili povsem prepovedani, bodo morali avtomobilski proizvajalci še bolj očistiti njihove izpušne pline. Do konca desetletja morajo namreč v primerjavi z letom 2021 za 55 odstotkov zmanjšati emisije ogljikovega dioksida pri osebnih avtomobilih, pri lahkih gospodarskih pa za 50 odstotkov. To je veliko bolj agresivna politika v primerjavi z začetnim ciljem 37,5 odstotka.

Parkirišče, novi avtomobili Avtomobili Avto Avtomobili: Si Evropa koplje grob?

Čeprav odločitev Evropske unije zadeva predvsem njene države članice, bo gotovo imela tudi globalni vpliv. Kot smo že pisali, so številne avtomobilske znamke s sedežem v Evropski uniji že napovedale konec izdelovanja avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem.

Jaguar naj bi popolnoma električni postal že leta 2025, skupina Stellantis, ki združuje Alf Romeo, Peugeot, Citroen, Jeep, Fiat in še nekatere znamke, pa si je za prehod rezervirala sedem let. Sledijo jim tudi druge znamke. Verjetno pa si lahko obetamo tudi ukinitve mnogih avtomobilskih modelov, ki jih bo težko za znosno ceno prilagoditi na električni pogon.

avto izpuh Avto Novi podatki: Slovenija je med slabšimi

Parkirišče, novi avtomobili | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 51
  • miha.z 08:35 29.oktober 2022.

    Nekaj državic, ostali svet oz. večina sveta pa bo lepo vozila in prodajala avte tako kot do sedaj.

  • jozicamurn 01:44 29.oktober 2022.

    Takrat bo samo prepoved prodaje vozil z notranjim izgorevanjem, vozili pa se bomo še lahko dokler ti ne crkne .. 30 let plus.

  • Ivo 21:59 28.oktober 2022.

    Blagor Bosancem, Srbom, Črnogorcem, Makedoncem... Zastonj se bodo vozili v dobro ohranjenih strojih, mi bomo pa njihove izpuhe ravnotako podihali. Bravo EU! Ta mandat so vas Američani res dobro podkupili!