Zračna blazina bo preprečila trke z glavami drug ob drugo

Foto: ZF
Foto: ZF
ZF TRW je predstavil novo zračno blazino, ki voznika in sopotnika spredaj ob sprožitvi zaščiti pred tem, da bi udarila z glavami ali s trupi drug ob drugega in ju zavaruje pred poškodbami glave, ramen in zgornjega dela trupa.
Oglej si celoten članek

Glavni inženir za napihljive varnostne sisteme pri ZF TRW Dirk Schultz je v sporočilu za javnost zapisal, da je tveganje, da bi voznik in sopotnik spredaj trčila drug ob drugega, zelo veliko v primeru, ko pride do trčenja drugega vozila z boka.

"Raziskave, povezane s prometnimi nesrečami v ZDA razkrivajo, da je vzrok za skoraj 30 odstotkov smrtnih žrtev pri trku drugega vozila s strani udarec od daleč (sopotnik udarce prejme na voznikovi strani ali obratno), v Nemčiji pa v tovrstnih primerih beležijo 30 odstotkov težko poškodovanih potnikov," pojasnjuje Schultz.

Zračna blazina že v vozilih

Sredininska zračna blazina ZF TRW še ni del serijskih avtomobilov, kljub temu pa nekatera vozila že imajo vgrajeno tovrstno zračno blazino. General Motors je sredinske zračne blazine začel ponujati v modelih buick enclave, GMC acadia in chevrolet traverse letnic 2013. Pri GM so zračno blazino razvili skupaj s podjetjem specializiranim za zračne blazine Takata.

Kot kaže bo s tovrstno blazino kmalu opremljeno še več vozil. Schultz je namreč dejal, da je zanimanje s strani avtomobilskih proizvajalcev za zračno blazino večje in večje. Pomemben delež k njeni uveljavitvi naj bi bilo tudi prizadevanje evropskega konzorcija varnostnih testov Euro NCAP, da bi leta 2018 uvedli nov protokol trčenja vozil s strani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.