Bo RTC Zatrnik še vedno brez koncesije?

Med občino Gorje in RTC Zatrnik se nadaljujejo nesoglasja. Občinski svet tako še vedno ni sprejel odloka o koncesijskem aktu, na osnovi katerega bi lahko bila podeljena koncesija za 4 obstoječe vlečnice na smučišču Zatrnik.
Oglej si celoten članek

RTC Zatrnik d.o.o. je lastnik žičniških naprav in upravljalec smučišča Zatrnik na podlagi odločbe Ministrstva za infrastrukturo. Smučišče je v nedavno končani zimski sezoni, kljub trem daljšim prekinitvam zaradi epidemije, uspešno obratovalo, saj se je na treh vlečnicah, za katere je RTC Zatrnik že pridobil obratovalno dovoljenje, smučalo preko 1500 smučarjev. Nadaljnja obnova smučišča, ki skupaj obsega 20 kilometrov smučarskih prog vseh težavnostnih stopenj, pa je odvisna od pridobitve koncesije za obstoječe žičniške naprave, ki jih je vse možno obnoviti brez tehničnih ovir.

»Najprej je občinski svet v Gorjah ugotavljal obstoj javnega interesa za obstoječe žičniške naprave in tik pred božičem sprejel presenetljivi sklep, da ta javni interes ne obstoji. RTC Zatrnik d.o.o. je zato pridobil stališče Ministrstva za javno upravo, ki je ugotovilo, da je ta sklep v nasprotju z Zakonom o Triglavskem narodnem parku in z veljavnim občinskim prostorskim načrtom in zato brezpredmeten. Ker se je občina Gorje še naprej opirala na ta sklep, je RTC Zatrnik ta sklep izpodbijal v upravnem sporu. Upravno sodišče je razsodilo, da je sklep občinskega sveta brez pravnega učinka, ker je občinska uprava med tem ustavila predhodni postopek ugotavljanja potrebe po žičniških napravah,« pojasnjuje direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar. Ker se po njegovih besedah župan občine Gorje Peter Torkar še naprej opira na ta sklep, pa bodo v prihodnje morali vložiti novo tožbo.

Po Zalarjevih besedah Torkar tudi namerno ne uvrsti predloga za sprejem koncesijskega akta na sejo občinskega sveta že leto dni. »To je sramotno in protipravno ravnanje župana Torkarja, ki lahko celo predstavlja kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, če je izvajano z namenom, da se RTC Zatrnik d.o.o. prizadeja škoda.« Poslovna škoda pa naj bi že nastaja, saj cene materiala letijo v nebo, veljavnost ponudbe se izteka, poleg tega pa se bo hitro iztekel tudi čas, v katerem bi bilo možno izvesti vzdrževalna dela pred prihodnjo zimo. »Vse kaže, da bomo že drugo leto zapored zamudili možnost vzpostavitve obratovanja vlečnice Plana 1, kar bo predstavljalo veliko poslovno škodo. Povrniti jo bo morala občina Gorje toda odškodninski zahtevek bomo vložili zoper župana in tiste občinske svetnike, ki razvoj smučišča Zatrnik blokirajo,« pravi Zalar. Zaradi izkazanega dvoma v nepristranost župana Torkarja je RTC Zatrnik, d.o.o. že 8. januarja tudi zahteval izločitev župana iz postopka odločanja o koncesiji a tudi o tej zahtevi občinski svet sploh še ni odločal.

Foto: Benjamin Kovač Aleš Zalar

Na občini krivdo pripisujejo RTC Zatrnik

O koncesijskem aktu so razpravljali že na osmih sejah občinskega sveta občine Gorje. Po pojasnilu župana Petra Torkarja naj ta akt do sedaj še ni bil sprejet, ker naj bi RTC Zatrnik v samem postopku vlagal še dodatne zahteve. »Prav zato bodo morali občinski svetniki o vsem tem še odločati občinski svetniki. Občinski svet, občinska uprava in jaz kot župan ravnamo v skladu s sprejetim poslovnikom in zakonodajo. Po današnji redni seji bomo tako pripravili še izredno sejo, na kateri bodo svetniki odločali o predlogu RTC Zatrnik, da se iz odločanja izloči župana in dva svetnika. Šele po tej odločitvi pa bomo lahko odločali o koncesijskem aktu,« pojasnjuje Torkar.

Na občini sicer pojasnjujejo, da je na Zatrniku možno vse, kar je zapisano v občinskem prostorskem načrtu, ureja pa se tudi z državnim prostorskim načrtom. »Gre sicer za aktivnosti, ki jih samo podjetje RTC Zatrnik navaja v svojih aktivnostih, to se pravi pohodniške poti, kolesarjenje, kar v večji meri že obstaja. V večjem obsegu, kot jih navaja RTC Zatrnik, pa bodo morali imeti soglasje Triglavskega narodnega parka ter lastnikov zemljišč in okoljevarstvena dovoljenja,« dodaja Torkar.

Foto: Žurnal24 Peter Torkar, gorjanski župan

ZATRNIK Zatrnik: težava ali priložnost za Gorje?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 17:23 10. Junij 2021.

    Zatrnik še nima koncesije, tudi Pečečnik ne more delati na stadion7, so pa madžari dibili nkbm in črpalke in lahko …

  • 11:28 10. Junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.