Kaša, žganci, zelje v gradu Khislstein

Foto: Gorenjski muzej Kranj Kaj naj skuham danes? Po navdih lahko pridete v grad Khislstein vsak dan od 10. do 18. ure, izjema so le ponedeljki, ko je muzej zaprt.
Foto: Gorenjski muzej Kranj Kaj naj skuham danes? Po navdih lahko pridete v grad Khislstein vsak dan od 10. do 18. ure, izjema so le ponedeljki, ko je muzej zaprt.
Od danes, 27. maja, je v gradu Khislstein v Kranju na ogled letošnja osrednja razstava Gorenjskega muzeja. Kaša, žganci, zelje je posvečena dediščini gorenjske prehrane za sodobno rabo.
Oglej si celoten članek

"Veste kaj so jedli naši pradedki in prababice, ali pa naši stari starši? Kaj jim je bila osnova prehrane? Kaj je to oziroma kako se skuha in pripravi posukan močnik in kako zaroštan močnik, pa rašovna ali medla, govnač ali gvavnek, krapi, mešta, ješprenj s kislim zeljem in gluhi štruklji, da o žgancih ne govorimo? Pa kako se speče tržiška flika?" sprašujeta avtorici razstave mag. Tatjana Dolžan Eržen in mag. Monika Rogej, ki sta razstavo med drugim pripravljali tudi z mislijo, da je Slovenija letos gastronomska regija Evrope.

Dandanes smo Gorenjci še navezani na zemljo, zavedamo se pomena gorenjskih kmetij in samooskrbe z osnovnimi živili. Lokalni recepti, predstavljeni v knjižni in spletni obliki, nas povezujejo. Znanje kuhanja različnih starih jedi je zaželeno, kar dokazuje udeležba na tečajih in delavnicah. Stare kmečke jedi iz domačih sestavin imajo svoje prenovljeno mesto tudi v ponudbi gorenjskih gostiln. Odlično delo nekaterih so opazili tudi prestižni mednarodni gastronomski ocenjevalci, med drugim izpostavljata avtorici.

Razstava ponuja priložnost za spoznavanje vrednot in truda naših prednikov: njihovo staro orodje, opremo kuhinj, kašče, modrost v pregovorih, skupaj s starimi fotografijami iz zbirk Gorenjskega muzeja ter ilustracijami Andrejke Čufer in sodobnimi fotografijami ustvarjalcev gorenjske gastronomije.

Razstava Kaša, žganci, zelje, je bila delno že en mesec na ogled tudi na panojih pred Mestno knjižnico Kranj, v gradu Khislstein pa je bistveno obsežnejša oziroma bogatejša. Predvidoma si jo bo mogoče ogledati vsaj eno leto, uradno odprtje pa bo naknadno, ko se bodo ukrepi zaradi epidemije covid-19 še dodatno sprostili, so sporočili iz Gorenjskega muzeja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.