Gorenjska
104 ogledov

Kaša, žganci, zelje v gradu Khislstein

Razstava Kaša, žganci, zelje v Gorenjskem muzeju Gorenjski muzej Kranj Kaj naj skuham danes? Po navdih lahko pridete v grad Khislstein vsak dan od 10. do 18. ure, izjema so le ponedeljki, ko je muzej zaprt.
Od danes, 27. maja, je v gradu Khislstein v Kranju na ogled letošnja osrednja razstava Gorenjskega muzeja. Kaša, žganci, zelje je posvečena dediščini gorenjske prehrane za sodobno rabo.

"Veste kaj so jedli naši pradedki in prababice, ali pa naši stari starši? Kaj jim je bila osnova prehrane? Kaj je to oziroma kako se skuha in pripravi posukan močnik in kako zaroštan močnik, pa rašovna ali medla, govnač ali gvavnek, krapi, mešta, ješprenj s kislim zeljem in gluhi štruklji, da o žgancih ne govorimo? Pa kako se speče tržiška flika?" sprašujeta avtorici razstave mag. Tatjana Dolžan Eržen in mag. Monika Rogej, ki sta razstavo med drugim pripravljali tudi z mislijo, da je Slovenija letos gastronomska regija Evrope.

Dandanes smo Gorenjci še navezani na zemljo, zavedamo se pomena gorenjskih kmetij in samooskrbe z osnovnimi živili. Lokalni recepti, predstavljeni v knjižni in spletni obliki, nas povezujejo. Znanje kuhanja različnih starih jedi je zaželeno, kar dokazuje udeležba na tečajih in delavnicah. Stare kmečke jedi iz domačih sestavin imajo svoje prenovljeno mesto tudi v ponudbi gorenjskih gostiln. Odlično delo nekaterih so opazili tudi prestižni mednarodni gastronomski ocenjevalci, med drugim izpostavljata avtorici.

Razstava ponuja priložnost za spoznavanje vrednot in truda naših prednikov: njihovo staro orodje, opremo kuhinj, kašče, modrost v pregovorih, skupaj s starimi fotografijami iz zbirk Gorenjskega muzeja ter ilustracijami Andrejke Čufer in sodobnimi fotografijami ustvarjalcev gorenjske gastronomije.

Razstava Kaša, žganci, zelje, je bila delno že en mesec na ogled tudi na panojih pred Mestno knjižnico Kranj, v gradu Khislstein pa je bistveno obsežnejša oziroma bogatejša. Predvidoma si jo bo mogoče ogledati vsaj eno leto, uradno odprtje pa bo naknadno, ko se bodo ukrepi zaradi epidemije covid-19 še dodatno sprostili, so sporočili iz Gorenjskega muzeja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.