Kranj bo dobil novo šolo

Foto: Peter Šalamon
Foto: Peter Šalamon
Osmim samostojnim kranjskim osnovnim šolam se bo letos pridružila še ena. Sedanja Podružnična šola Center se bo odcepila od matične Osnovne šole Simona Jenka. Poimenovali jo bodo po znamenitemu Kranjčanu Janezu Puharju, prvemu slovenskemu fotografu in izumitelju ene od metod fotografije na steklo.
Oglej si celoten članek

Kranjski mestni svet je v prvi obravnavi sprejel Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Janeza Puharja Kranj, ki se bo odcepila od Osnovne šole Simona Jenka Kranj. Slednja je največja po številu otrok – obiskuje jo kar 1284 otrok. Z novim odlokom so na novo določili šolski okoliš, ki bo obsegal del okoliša, ki je prej pripadal OŠ Simona Jenka Kranj. Zaradi teh sprememb bo lažje organizirati pouk v obeh zavodih, saj bo število oddelkov in otrok obvladljivo.

Nova šola bo dobila ime po Kranjčanu Janezu Puharju, prvemu slovenskemu fotografu in izumitelju ene od metod fotografije na steklo. Z izumom fotografije na steklo leta 1842 je slovensko inovativnost zapisal na svetovni zemljevid razvoja fotografske umetnosti. Bil je vsestranski raziskovalec in izobraženec, ki se je poleg svojega poklica ukvarjal z eksperimentiranjem na različnih področjih, kot so fizika, kemija, astronomija, glasba, poezija in likovna umetnost, najbolj pa ga je prevzela fotografija. Samostojna šola naj bi zaživela še letos. Okrog imena je bilo sicer na sami seji podanih še nekaj predlogov. Tako je v imenu KS Center Janez Černe (SD) predlagal, da se imenu doda Center. Igor Velov (Lista za razvoj Kranja) pa je ob tem spomnil, da se prepogosto pozablja na druge osebe, po katerih bi lahko poimenovali take objekte. Omenil je denimo Edvarda Ravnikarja, ki je arhitekturno zasnoval številne stavbe, ki se nahajajo v bližini nove šole.

Z odcepitvijo šole se strinja tudi ravnatelj OŠ Simona Jenka Rudolf Planinšek. »Tudi jaz sem na strani, da se šola razdeli na dve šoli. Nekateri so sicer proti temu, ker naj bi bila kvaliteta v nekaterih večjih šolah mogoče večja. Jaz osebno pa gledam na to, da se z manjšim številom učencev veliko več narediti. Sicer uspehi, kot jih imamo sedaj na ravni države, kjer slovimo kot ena najboljših šol, bodo zagotovo manjši, ampak jaz verjamem, da so sam ambient in kvaliteta v manjših šolah boljša. Tudi v luči moje funkcije ravnatelja bom lahko več ponudil in se bolj posvetil pedagoškemu kadru v manjši šoli.«

 

Šola je bila lani popolnoma obnovljena in rekonstruirana

Konec lanskega poletja so končno odprli obnovljeno in rekonstruirano sedanjo Podružnično šolo Center. Projekt je bil vreden 6.000.000 evrov, operacijo pa sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s slabimi 3.500.000 evrov in država z dobrimi 800.000. Preostali del je zagotovila kranjska občina iz lastnih proračunskih sredstev. Šola je tako pridobila 8 novih učilnic, poleg tega pa še 4 oddelke vrtca. Nova pridobitev so tudi goli in koši na igrišču, igrala, klopi, mize, dva pitnika za vodo in 48 parkirnih mest. Okolica je bogatejša za več dreves, grmičevja in zelišč. Nekoliko večja je tudi telovadnica, do sedaj že zaseden del poslopja pa je bil energetsko saniran.

 

Poimenovanja kranjskih šol

V kranjski občini je trenutno 8 samostojnih osnovnih šol, ki imajo še 9 podružnic. Nekatere so dobile imena po znanih osebnostih, druge pa so enostavno poimenovane po krajih oziroma naseljih, kjer se nahajajo.

Ena od šol se tako imenuje po verjetno najbolj znanem Kranjčanu, Gorenjcu dr. Francetu Prešernu. V Kranju pa imamo tudi šolo, ki nosi ime po njegovem prijatelju Matiji Čopu. V času življenja je veljal za enega najbolj izobraženih Slovencev. Služboval je v tujini, pozneje je bil profesor in končno bibliotekar v Ljubljani. Govoril je devetnajst jezikov in poznal vso takratno svetovno poezijo. Prešernu je pomagal z nasveti in kritikami, skupaj sta bojevala bitko v črkarski pravdi. Čop je s svojim ugledom na Dunaju pomagal tudi premostiti marsikatero oviro pri izdajanju Kranjske Čbelice.

Po še enem kranjskem pesniku nosi ime OŠ Simona Jenka. Jenko se je rodil v Prašah, umrl pa v Kranju. Znan je kot glavni lirik slovenske književnosti med romantiko in realizmom. Pisal je domoljubne pesmi, refleksivno in parodično-satirično poezijo ter dosegel vrh z nežno in trpko ljubezensko ter razpoloženjsko liriko. Poznan je tudi po svojih novelah.

V Kranju ima svojo šolo tudi duhovnik, skladatelj in ljubitelj naših gora Jakob Aljaž. Med drugim je dolgo gojil misel, da bi na vrhu Triglava postavil majhen stolp, ki bi služil kot planinsko zavetišče. Pozimi 1894/1895 je v župnijski sobi na Dovjem sam izdelal načrt stolpa in ga začrtal s kredo na tla. Kot župnik na Dovjem in planinec je za en goldinar kupil vrh Triglava, s tem pa si je zagotovil pravno nesporno gradnjo skromnega zavetišča, imenovanega Aljažev stolp na vrhu Triglava. Kot skladatelj je med drugim prispeval melodijo za pesem Oj, Triglav, moj dom, v slovenščino pa je prevedel tudi Sveto noč.

Ena od šol še vedno nosi ime po učitelju, revolucionarju in narodnem heroju  Stanetu Žagarju. Med drugo svetovno vojno je vodil priprave na oboroženo vstajo na Gorenjskem. Zaradi sodelovanja v dražgoški bitki in organiziranja partizanskih enot na Gorenjskem so nemške okupatorske oblasti razpisale nanj denarno nagrado. Ubile so ga nemške enote na Planici nad Kranjem, ko je s Selško četo skušal prebiti nemški obroč. Po njem se imenujejo tudi Žagarjeve nagrade, ki jih vsako leto podeljujejo prosvetnim delavcem za izjemne dosežke ali za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja.

Kranjska šola s prilagojenim programom pa je dobila ime po slovenski pedagoški svetovalki, pisateljici in urednici Heleni Puhar, ki je bila rojena v Kranju. Bila je urednica revije Naša žena in svetovalka mladih v časopisu Mladina. Pomagala je ustanoviti Vzgojno posvetovalnico, kasnejši Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše, kjer je delala vse do smrti. Predvsem pa se je uveljavila kot zagovornica neavtoritativne, do otrok prijazne vzgoje in kot pobudnica širjenja spolne vzgoje med šolarji.

Kot rečeno, pa so nekatere kranjske šole poimenovane preprosto po krajih oziroma naseljih, kjer stojijo. Tako imamo OŠ Stražišče, ki ima podružnice Podblica, Besnica in Žabnica. OŠ Orehek ima podružnico Mavčiče, OŠ Franceta Prešerna pa Kokrico. Največja kranjska OŠ Simona Jenka ima še podružnice Goriče, Trstenik, Primskovo in Center. Slednja bo sedaj postala samostojna OŠ Janeza Puharja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:27 3. Februar 2021.

    Poimenovali jo bodo po znamenitemu Kranjčanu Janezu Puharju....A da ja?Sem mislil,da bo to OŠ Enverja Hoxhe,ali pa Elmija Bytyqija

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.