Gorenjska
93 ogledov

Vrba pričakuje veliko obnovo kulturnega biserа

Prešernova hiša v Vrbi. Renata Reneja Škrjanec
Ministrstvo za kulturo je je objavilo razpis, ki napoveduje začetek dolgo pričakovane celovite obnove Prešernove domačije v Vrbi.

Projekt obnove Prešernove domačije v Vrbi, ki ga je zasnoval Atelje Ostan Pavlin, vključuje rekonstrukcijo gospodarskega poslopja, urejanje zunanje krajine ter konservatorske posege na sami hiši. Posegi so usklajeni z usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine in pripravljajo teren za predstavitev tega spomeniškega območja kot celostne, funkcionalne enote, ki bo služila tako lokalni skupnosti kot obiskovalcem od daleč.

Gospodarsko poslopje, ki je v državni lasti od leta 2019, je spomeniško zaščiten objekt iz 19. stoletja, ohranjen v skoraj izvirnem stanju. V njem bo urejen interpretacijski center, ki bo nudil podporo muzejskim in kulturnim dejavnostim ter programsko razbremenil rojstno hišo Franceta Prešerna, omogočajoč, da ta zasije v svoji pristni etnološki vlogi. Interpretacijski center bo v pritličju gostil recepcijo, trgovino, garderobo in prostor za muzejske razstave. V nadstropju se obetajo razstavni prostori in večnamenska dvorana, ki bo namenjena širokemu spektru dogodkov - od predavanj do porok. Dodatni prostori bodo vključevali pisarne, skladišča in tehnične prostore ter zagotavljal tako funkcionalnost kot estetsko dopolnitev celotne domačije.

Načrti za zunanjo ureditev vključujejo obnovo dvorišča, sadovnjaka in kmečkega vrta, ki bodo skupaj ustvarjali prijetno okolje za dnevna srečanja in organizacijo kulturnih dogodkov na prostem. Tradicionalna krajinska podoba gorenjskih domačij bo skrbno vkomponirana z modernimi elementi, da bo celoten prostor še naprej služil kot dinamično središče kulturnega dogajanja.

Projekt obnove Prešernove domačije predstavlja ključni korak v ohranjanju slovenske kulturne dediščine in nadaljnji razvoj turističnih in kulturnih dejavnosti v regiji. Ob zaključku del, predvidoma leta 2026, bo domačija ponovno postala središče za številne prireditve in srečanja ljubiteljev slovenske kulture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.