Kranjčani nagradili dosedanje delo

Foto: Peter Šalamon V pričakovanju odličnega izida: predsednica SD Tanja Fajon in Matjaž Rakovec.
Foto: Peter Šalamon V pričakovanju odličnega izida: predsednica SD Tanja Fajon in Matjaž Rakovec.
V Mestni občini Kranj (MOK) je v drugem krogu županskih volitev zmagal dosedanji župan Matjaž Rakovec. Takšen izid je sicer bil pričakovan.
Oglej si celoten članek

Matjaž Rakovec, ki ga je na volitvah podpirala stranka SD, je bil favorit za župana MOK že v prvem krogu županskih volitev. Takrat sta mu zmanjkala malo manj kot dva odstotka za zmago. Tudi pred drugim krogom so ankete pokazale, da bo prepričljivo zmagal. Nekaj negotovosti je sicer pred preštevanjem glasov prinesla zelo nizka udeležba, v MOK se je namreč na volišča podalo le 28,84 %. Vendar so očitno na volišča res šli tisti, ki so verjeli v to, da bo dosedanji župan znal peljati stvari tudi naprej. Rakovec je namreč prejel skoraj 71 % glasov, njegov izzivalec Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije) pa nekaj več kot 29 %.

Volivci so torej prepoznali delo sedanjega kranjskega župana kot dobro. Eden od vzrokov, da so mu zaupali še en mandat, pa je gotovo tudi to, da je bilo zadnje štiriletno obdobje v kranjski politiki relativno mirno. To je bilo namreč obdobje brez prepirov in konfliktov. Mestni svet je deloval tako, da so tudi svetniške skupine, ki sicer morda Rakovca niso podpirale, podprle dobre projekte. Na ta način so se načrtovani projekti lahko izpeljali oziroma vsaj začeli odvijati in se bodo lahko nadaljevali tudi v naslednjem obdobju. Kranj bo sedaj po 16 letih menjave županov na vsaka štiri leta znova dočakal kontinuiteto. To je zelo pomembno, saj bo verjetno ekipa, ki vodi projekte, ostala enaka oziroma podobna, zato se bodo lahko projekti peljali naprej in ne z novega začetka.

Rakovec tudi v novem mandatu verjetno ne bo imel večjih težav pri sodelovanju z mestnim svetom. Čeprav ni imel formalne koalicije, pa je vendarle delovala neke vrste tiha oziroma projektna koalicija in lahko računamo, da bo tako tudi naprej. Se pa pri delovanju mestnega sveta postavljata dve vprašanji. Eno je, kako bo delovala SDS, s katero je Rakovec v prvem mandatu zelo dobro sodeloval. Drugo vprašanje pa je, kako bo ravnalo Gibanje Svoboda, ki Rakovcu v drugem krogu ni izrazilo podpore. Tako je možnost, da bo Rakovec še naprej bolj sodeloval s SDS.

 

V mestnem svetu bo 9 strank in list

Pred štirinajstimi dnevi pa so volivke in volivci že izbrali člane mestnega sveta Mestne občine Kranj v prihodnjem štiriletnem mandatu. Na presenečenje številnih je prvo mesto dosegla stranka SD, ki bo v novem mandatu zastopalo 7 svetnic in svetnikov (v prejšnjem mandatu je imela 4 svetnice in svetnike, ena svetnica je namreč izstopila iz svetniške skupine in postala samostojna svetnica).

Ankete so v Kranju napovedovale sicer zmago Gibanja Svoboda, na koncu pa so zasedli drugo mesto. V mestnem svetu jih bo zastopalo 6 članic in članov (v prejšnjem mandatu je z združitvijo strank in nekaterimi prestopi ob koncu mandata v mestnem svetu sedelo 5 njihovih svetnic in svetnikov).

Na tretjem mestu je z nekaj manj odstotki kot Gibanje Svoboda in šestimi mandati pristala SDS (v prejšnjem mandatu je imela enako število svetnic in svetnikov).

Resni.ca je tokrat dobila en mandat manj kot pred štirimi leti. V naslednjih štirih letih jih bo tako predstavljalo 5 članic in članov (ob koncu mandata so sicer v prejšnjem mandatu imeli le še 4 svetnike, saj sta med mandatom svetniško skupino zapustili dve svetnici, ki sta delovali kot samostojni).

Po drugi strani je en mandat več pridobila NSi, ki jo bo v novem mandatu zastopali trije svetniki.

Glede na prejšnje volitve je dva mandata izgubila stranka Več za Kranj. V novem mandatu jo bosta zastopala dva svetnika (v prejšnjem mandatu so sicer ob koncu v Več za Kranj že ostali pri dveh mandatih, saj sta dva svetnika stranko zapustila, najprej delovala kot samostojna svetnika, na koncu pa sta se priključili Gibanju Svoboda).

Svetnika več, in sicer dva, pa bodo v novem mandatu imeli v Povezanih lokalnih skupnostih.

Po en mandat sta na volitvah dobili še Levica (tudi v prejšnjem mandatu je imela eno svetnico) in Lista za razvoj Kranja (v prejšnjem mandatu je imela ob začetku 4 svetnice in svetnike, ob koncu mandata pa je ena od njih prestopila h Gibanju Svoboda).

Pred vrati kranjskega mestnega sveta so tako ostali SLS in Zeleni Slovenije, DeSUS (ta je imela v prejšnjem mandatu enega svetnika) in SNS.

VOLITVE Rakovec bo vodil MO Kranj še štiri leta

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:38 5. December 2022.

    še več slalodljega in bureka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.