Na podstrešju vrtca Najdihojca do novih sob

Foto: Profimedia
Kranjski mestni svetniki bodo danes na seji med drugim odločali o predlogu svetnice Sandre Gazinkovski (Lista za razvoj Kranja), da se s prerazporeditvijo v proračunu nameni 70 tisoč evrov za javne Kranjske vrtce. S tem denarjem bi na podstrešju enote Najdihojca uredili sobe za izvajanje dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami.
Oglej si celoten članek

Zaradi novega Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami in tudi razmer, saj število otrok s posebnimi potrebami iz leta v leto narašča, je treba ukrepati. Prostore, ki bi jih preuredili v enoti Najdihojca, pa bi lahko koristili tudi kot izolacijski prostor med epidemijo Covid-19 za izolacijo posameznega »mehurčka« ali pa za izolacijo ob drugih nalezljivih bolezni, je zapisano v obrazložitvi predloga, ki naj bi ga danes potrdili mestni svetniki.

Na problematiko otrok s posebnimi potrebami je nedavno pred začetkom gradnje novega vrtca v Bitnjah opozorila ravnateljica Kranjskih vrtcev mag. Tea Dolinar. Tedaj je dejala, da če tretjega oddelka v Bitnjah ne bi zapolnili, bi lahko organizirali oddelek za otroke z avtizmom, ki ga v Kranju še ni.

Dodatna pomoč v dodatnih prostorih

Ravnateljica Kranjskih vrtcev je za Žurnal24 pojasnila, da imajo trenutno v vseh 15 enotah 1605 otrok. V rednih oddelkih je 66 otrok s posebnimi potrebami. In od teh jih je kar 30 v enotah Najdihojca in Mojca, zato nujno potrebujejo dodatne prostore za delo z njimi.

Glede otrok z motnjo avtističnega spektra (MAS) pa je pojasnila, da jih je 13 vključenih v redne oddelke vrtca in da jim nudijo dodatno strokovno pomoč. Če pa bi bili ti otroci vključeni v oddelke za otroke z MAS, bi bili v oddelku le štirje in dva odrasla: tak je tudi predlog novega pravilnika, ki še ni sprejet, je razložila mag. Tea Dolinar.

V petih razvojnih oddelkih 30 otrok

V enoti Mojca pa imajo Kranjski vrtci poleg 12 rednih oddelkov tudi pet razvojnih oddelkov, ki jih obiskuje 30 otrok z zmerno ali težjo motnjo v razvoju. In v teh razvojnih oddelkih je tudi še šest otrok z MAS.

Ravnateljica je ob tem še razložila, da v drugih enotah nimajo razvojnih oddelkov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.