Gorenjska
523 ogledov

Na podstrešju vrtca Najdihojca do novih sob

Vrtec
Kranjski mestni svetniki bodo danes na seji med drugim odločali o predlogu svetnice Sandre Gazinkovski (Lista za razvoj Kranja), da se s prerazporeditvijo v proračunu nameni 70 tisoč evrov za javne Kranjske vrtce. S tem denarjem bi na podstrešju enote Najdihojca uredili sobe za izvajanje dodatne strokovne pomoči za otroke s posebnimi potrebami.

Zaradi novega Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami in tudi razmer, saj število otrok s posebnimi potrebami iz leta v leto narašča, je treba ukrepati. Prostore, ki bi jih preuredili v enoti Najdihojca, pa bi lahko koristili tudi kot izolacijski prostor med epidemijo Covid-19 za izolacijo posameznega »mehurčka« ali pa za izolacijo ob drugih nalezljivih bolezni, je zapisano v obrazložitvi predloga, ki naj bi ga danes potrdili mestni svetniki.

Na problematiko otrok s posebnimi potrebami je nedavno pred začetkom gradnje novega vrtca v Bitnjah opozorila ravnateljica Kranjskih vrtcev mag. Tea Dolinar. Tedaj je dejala, da če tretjega oddelka v Bitnjah ne bi zapolnili, bi lahko organizirali oddelek za otroke z avtizmom, ki ga v Kranju še ni.

Dodatna pomoč v dodatnih prostorih

Ravnateljica Kranjskih vrtcev je za Žurnal24 pojasnila, da imajo trenutno v vseh 15 enotah 1605 otrok. V rednih oddelkih je 66 otrok s posebnimi potrebami. In od teh jih je kar 30 v enotah Najdihojca in Mojca, zato nujno potrebujejo dodatne prostore za delo z njimi.

Glede otrok z motnjo avtističnega spektra (MAS) pa je pojasnila, da jih je 13 vključenih v redne oddelke vrtca in da jim nudijo dodatno strokovno pomoč. Če pa bi bili ti otroci vključeni v oddelke za otroke z MAS, bi bili v oddelku le štirje in dva odrasla: tak je tudi predlog novega pravilnika, ki še ni sprejet, je razložila mag. Tea Dolinar.

V petih razvojnih oddelkih 30 otrok

V enoti Mojca pa imajo Kranjski vrtci poleg 12 rednih oddelkov tudi pet razvojnih oddelkov, ki jih obiskuje 30 otrok z zmerno ali težjo motnjo v razvoju. In v teh razvojnih oddelkih je tudi še šest otrok z MAS.

Ravnateljica je ob tem še razložila, da v drugih enotah nimajo razvojnih oddelkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.