Nov dom že z uporabnim dovoljenjem, a nič ne kaže, da bi ga odprli

Foto: M. Ha. Samo gradnja trinadstropnega zasebnega doma starejših v Komendi je stala okoli pet milijonov evrov. Fotografija je bila posneta 15. avgusta 2022.
Foto: M. Ha. Samo gradnja trinadstropnega zasebnega doma starejših v Komendi je stala okoli pet milijonov evrov. Fotografija je bila posneta 15. avgusta 2022.
V teh dneh v novem zasebnem SeneCurinem domu starejših občanov v Komendi nameščajo še zadnjo notranjo opremo. "Pripravljamo se na odprtje oziroma sprejem prvih stanovalcev. Naši načrti so bili, da bi prve stanovalce sprejeli do letošnje jeseni. Vendar se, glede na trenutne razmere, bojimo, da temu časovno ne bo tako in se bo ta časovnica zamikala," je danes za Žurnal24 pojasnila direktorica Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo.
Oglej si celoten članek

V Komendi se namreč ponavlja enaka težava, kot je bila pred odprtjem novega doma v Žireh in, kot je dodala direktorica Sanda M. Gavranovič, tudi v SeneCura novem domu v Hoče – Slivnica. Oba SeneCurina domova, v Žireh in Slivnici pri Mariboru, sta že odprta, vendar še zdaj vseh kapacitet nimajo izkoriščenih, ker ne morejo zaposliti ustreznega kadra. Predvsem nikakor ne morejo pridobiti zdravstvenega kadra in kuharjev.

Za novi trinadstropni dom v Komendi, v katerem je prostora za 75 stanovalcev, od teh 68 koncesijskih mest, sedem za dnevno varstvo, so uporabno dovoljenje pridobili na začetku letošnjega julija. V domu bodo, kot so napovedali ob položitvi temeljnega kamna konec junija 2021, tudi sobe za dementne osebe, za katere bodo na voljo tri gospodinjske skupnosti po 12 oseb. Med storitvami so obljubljali frizerja in kavarno, ki bo odprta tudi za zunanje obiskovalce ...  Samo vrednost gradnje je bila ocenjena na pet milijonov evrov. "Trenutno imamo za sprejem v SeneCura dom starejših občanov Komenda zelo veliko prošenj. Stiske svojcev in bodočih stanovalcev za sprejem v dom so velike, mi pa imamo prazne postelje in nov dom z najsodobnejšo opremo za boljše delovne in bivanjske pogoje, ki jih do izpolnitve kadrovskih normativov ne moremo zapolniti."

V Žireh še vedno kar 40 praznih postelj

Naj spomnimo, da je bil dom v Žireh s 60 posteljami, za katerega so prejeli več kot 180 prošenj, popolnoma nared decembra 2021, toda prve stanovalce so zaradi kadrovskih težav začeli sprejemati šele po 9. maju 2022. V podjetju SeneCura, ki je pridobilo koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,  sicer potrebujejo za delovanje celotnega doma v Žireh 35 zaposlenih, od teh polovico zdravstvenega kadra.
"V Žireh imamo trenutno 20 stanovalcev in še 40 praznih postelj, še vedno nam primanjkuje zdravstveno-negovalni kader in kader v kuhinji, kjer pa si trenutno pomagamo z zunanjim izvajalcem, čeprav imamo v domu novo sodobno opremljeno in zmogljivo kuhinjo," je navedla direktorica.

S sprejemom stanovalcev ni mogoče začeti

"Pomanjkanje in manko kadra, kljub razpisom, pomoči lokalne skupnosti, zavoda za zaposlovanje, izobraževalnih ustanov, se izraža namreč v izjemno skromnih prijavah na razpisana in odprta delovna mesta. Dokler nimamo ustreznega kadra po vseh normativih, ne moremo pričeti s sprejemom stanovalcev. Trenutno nam manjkajo srednje medicinske sestre in bolničarji. Tudi osebja za kuhinjo
nimamo, vendar smo za Žiri našli začasno zunanjo rešitev. Dejstvo je, da ima tovrstne kadrovske težave pravzaprav cela Evropa, Slovenija ni pri tem nobena izjema, manjka negovalnega osebja, bolničarjev, strežnikov, srednjih medicinskih sester, kuharjev...Narava dela je v domovih za starejše specifična, potrebna je sočutnost in empatija do starejših ljudi," še poudarja direktorica.

Ponovila je, da so v SeneCura domovih v Sloveniji za pritegnitev ustreznega kadra izvedli več aktivnosti: od programa Z roko v roki (z nagrajevanjem priporočil za deficitaren kader ter nagrada zaposlenim za deficitaren kader - če sodelavec pripelje novega sodelavca, ki ostane, prejme nagrado), do oglaševanja prostih delovnih mest na lastnih komunikacijskih kanalih (spletna stran, FB stran doma, drugi socialni mediji), plakati in objave na kanalih v lokalni skupnosti, pomagali so si tudi s kadrovsko agencijo.

"Nujne so sistemske rešitve"

Poleg tega SeneCura ponuja tudi financiranje šolanja bolničarjem in se povezuje s srednjimi medicinskimi šolami in lokalnimi zavodi za zaposlovanje. Zaposlenim kandidatom pa ponujajo ugodnosti kot so višji regres, božičnica, nagrada ob zaposlitvi za deficitaren kader, plačilo dodatnega kolektivnega nezgodnega zavarovanja, plačilo pokojninske premije, nezgodno zavarovanje, možnost fleksibilnega delovnika... Regres v SeneCura domovih v Sloveniji je bil zadnji dve leti 1200 evrov, božičnica je 200 evrov, zaposleni dobijo poleg izplačane božičnice tudi novoletno darilo v vrednosti 50 evrov. Zaposlene obdarijo tudi za veliko noč, otroci zaposlenih do 12. leta prejmejo novoletno darilo.
Nagrada za deficitaren kader, kot so na primer srednje medicinske sestre, bolničarke/ji, kuharji, znaša 1000 evrov bruto za eno leto zaposlitve. A težave kljub temu ostajajo. "Tako kot mnogi naši kolegi v drugih domovih, pa naj gre za koncesionarje ali javne zavode, menimo, da so nujno potrebne sistemske rešitve za ureditev vseh teh zagat, ki jih imamo na področju kadrovske politike v domovih starejših," je sklenila direktorica. DOM STAREJŠIH ŽIRI S sprejemi začnejo 9. maja, še vedno iščejo kader

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 23:05 19. Avgust 2022.

    Sem kuhar že 22 let, ampak za tak dnar k ga te ponujajo jaz ne pridem niti čaja zjutraj skuhat. …

  • 18:56 18. Avgust 2022.

    Vse odkar so izumili denar , to sploh ne bi smel biti problem. Treba jih je samo dobro plačati pa …

  • 16:24 18. Avgust 2022.

    Država bo preprosto morala začeti vlagat v ta kader in jim zviševati plače. Oskrbovalka v 2022 pač ne more dobiti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.