Nova gorenjska regijska bolnišnica bo, kdaj pa še ni znano

Foto: arhiv Mestna občina Kranj
Foto: arhiv Mestna občina Kranj
Ministrstvo za zdravje obljublja, da bo Gorenjska dobila novo regijsko bolnišnico, saj jo nujno potrebuje. Na izgradnjo pa bosta vplivala dostopnost prebivalcev statistične regije Gorenjske in konsenz s strani vpletenih deležnikov, zlasti lokalnih skupnosti.
Oglej si celoten članek

Gorenjska regijska bolnišnica je še vedno vroča tema. Da jo je treba zgraditi, se vsi strinjajo, še vedno pa ni znano, kje bo nova bolnišnica stala. Želijo si jo namreč tako na Jesenicah kot v Radovljici in Kranju. Prav v Kranju pa so v zadnjih mesecih naredili precej korakov za to, da bi nova regijska bolnišnica zrasla pri njih.

»Po strokovni študiji regijske razvojne agencije BSC ima Kranj najboljšo lokacijo za gradnjo regijske bolnišnice na Gorenjskem med vsemi predlaganimi. Zemlja po občinskem prostorskem načrtu je že zazidljiva. V javni lasti, torej občine in države, je že 60 odstotkov zemljišč. Vseh ostalih šest zasebnih lastnikov pa je tudi že podpisalo namero o prodaji zemljišč za namen regijske bolnišnice,« sporočajo iz Mestne občine Kranj.

Podporo gradnji nove bolnišnice v Kranju je v volilni kampanji izpostavil tudi župan Matjaž Rakovec. »Za Kranj in okolico, ki predstavlja več kot polovico prebivalcev Gorenjske, je to velika razbremenitev vožnje na Jesenice ali v Ljubljano. Jeseniška bolnišnica bi se s tem lahko bolj fokusirala na negovalno dejavnost. S tem pa bi razbremenili tudi preobremenjeni ljubljanski UKC.«

Pred skoraj letom in pol so podporo izgradnji bolnišnice v Kranju podprli še v okoliških občinah. Kot so s pismom podpore potrdili župani enajstih gorenjskih občin, poleg MOK še občine Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in Žiri, bi najboljši dostop do zdravstvenih storitev največjemu številu prebivalstva omogočila prav nova regijska bolnišnica v Kranju.

O lokaciji regijske bolnišnice bodo sicer odločali na nivoju ministrstev. Na MOK čakajo, kakšna bo odločitev, da lahko začnejo s postopki priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta. Kot so nam sporočili z Ministrstva za zdravje (MZ), je sedanja ekipa ministrstva seznanjena s potrebo po gradnji regijske bolnišnice na Gorenjskem. »O tem se je vodstvo ministrstva z vodstvi javnih zdravstvenih ustanov pogovarjalo tudi ob regijskem obisku na Gorenjskem v začetku tega meseca. Dejstvo je, da je za gradnjo nove bolnišnice možnih več lokacij, na končno odločitev glede lokacije za novo regijsko bolnišnico pa bo zagotovo vplivala dostopnost prebivalcev statistične regije Gorenjske in konsenz s strani vpletenih deležnikov, zlasti lokalnih skupnosti,« so sporočili z MZ. Ocenjena vrednost investicije nove gorenjske regijske bolnišnice sicer znaša 305 milijonov evrov. »Sredstva so zagotovljena na podlagi Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 (Uradni list RS, št. 162/21),« pa še poudarjajo na MZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 09:27 31. Januar 2023.

    Bolnišnica se bo gradila tam, kjer bo lobi najmočnejši in bodo posledično zmagovalci vladajoči, to pa pomeni prste v marmeladi!!

  • 09:26 31. Januar 2023.

    prvič-naj se pove kaj bo ta regijska bolnica počela ? kje bodo urgentni centri ? bodo prebivalci gorenjske še vedno …

  • 21:01 30. Januar 2023.

    Medicinski in podporni kader bodo pa kloni sedaj zaposlenih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.